La Vanguardia (Català-1ª edició)

Repsol recorre contra la regulació del preu del butà

- CONCHI LAFRAYA Madrid

La petroliera Repsol ha interposat un recurs contenciós administra­tiu al Tribunal Suprem contra l’ordre ministeria­l d’Indústria que fixa la fórmula per determinar els preus de la bombona de butà amb càrrega superior a 8 quilos.

El nou mecanisme ha aconseguit que la bombona de butà baixi un 19% en tot just dos mesos, a raó d’un 9,7% el mes de març passat i un 10,6% aquesta setmana, fins a 14,12 euros.

La companyia, presidida per Antoni Brufau, defensa que el recurs no va contra la mateixa baixada de preu, sinó contra la fórmula dissenyada que ha provocat aquestes reduccions significat­ives de preu. Repsol argumenta que la normativa del Ministeri d’Indústria, capitaneja­t per José Manuel Soria, “revisa el preu de la matèria primera i els costos de transport, però no revisa els costos de comerciali­tzació”, segons fonts de la petroliera. La baixada de preus beneficiar­à vuit milions de consumidor­s que utilitzen la bombona a casa o en comerços.

L’ordre ministeria­l recorregud­a preveu una nova fórmula per establir el preu del gas liquat del petroli (GLP) envasat, així com un retoc en el calendari de les revisions, que a partir d’ara es faran el tercer dimarts de cada bimestre.

La nova regulació també elimina de forma excepciona­l per al març i maig el topall del 5% a l’alça o a la baixa en la revisió bimestral de preus, la qual cosa ha permès que l’abaratimen­t durant aquests mesos sigui molt superior al previst. Les dues baixades de març i maig s’han produït una vegada absorbit el dèficit de tarifa temporal que havia acumulat el butà fins a mitjans de l’any passat. El desajust s’ha pogut eliminar gràcies a les fortes baixades dels preus de les matèries primeres dels últims mesos.

Els canvis normatius han fet baixar el preu de la bombona de butà un 19% en dos mesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain