La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cinc empreses aspiren a obtenir el contracte d’Adif

Hi participen Endesa, Iberdrola, Gas Natural, Hidrocantá­brico i Acciona

- MADRID Europa Press

Endesa, Iberdrola, Gas Natural, Hidrocantá­brico i Acciona han presentat ofertes per adjudicar-se amb el contracte de subministr­ament d’electricit­at a la xarxa ferroviàri­a el 2016, que constituei­x una de les factures més grans de la llum del país, estimada en uns 220 milions d’euros, segons van informar fonts del sector.

El contracte suposa aportar l’energia necessària per a la circu-

El subministr­ament d’energia a la xarxa ferroviàri­a està valorat en uns 220 milions

lació de tots els trens, des dels AVE fins als de Rodalies, i la il·luminació i el funcioname­nt de les estacions i de la resta d’instal·lacions ferroviàri­es. El consum total estimat és d’uns 2.800 gigawatts l’hora (GWh).

Adif ha obert ja les ofertes remeses i després d’analitzar-les negociarà amb les empreses que ofereixin més bones condicions, segons van detallar les mateixes fonts. El sistema triat per Adif per contrac- tar el seu subministr­ament elèctric s’ajusta a diversos criteris de negociació del preu als mercats de l’energia a fi d’aconseguir optimitzar costos. Les ofertes de les companyies s’hauran de basar en diferents modalitats d’obtenció del preu final de l’energia. Així, una vegada que l’ens públic rep les ofertes, tria la modalitat “més avantatjos­a” i, a partir d’aquell moment, negocia una millora de les ofertes en aquesta modalitat.

Adif, companyia promotora i gestora de les infraestru­ctures ferroviàri­es, licita el seu contracte de subministr­ament elèctric repartit en un total de 21 lots, que agrupen els punts de subministr­ament en funció de la seva ubicació geogràfica.

Endesa, Gas Natural Fenosa i Axpo Iberia són les companyies que aporten electricit­at al sistema ferroviari espanyol durant aquest any, perquè el 2014 van guanyar el contracte correspone­nt per un import de 384 milions d’euros.

Adif és un dels principals agents del mercat d’alta tensió d’Espanya i el seu argument per treure el seu subministr­ament a concurs és que es busca garantir la transparèn­cia i equitat i reforçar l’eficiència global del mercat de l’energia espanyola i la màxima rendibilit­at social i mediambien­tal del sistema ferroviari espanyol.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain