La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La flora bacteriana influeix en el sobrepès i la ment”

-

Aquí en diem fer popó... A Alemanya també. Ens fa vergonya parlar del nostre intestí, però estem descobrint que és un òrgan essencial en la nostra salut. Ocupar, ocupa espai. Vuit quilòmetre­s. Crea més de vint tipus d’hormones diferents, i s’hi troben les dues terceres parts del nostre sistema immunitari. I, després del cervell, és l’òrgan que té més acumulació de nervis.

I és ple de bacteris. Somrigui quan els anomeni i cuidi’ls molt: les investigac­ions més recents demostren la seva importànci­a en temes com el sobrepès, la depressió i les al·lèrgies.

Sobrepès i bacteris, relacionat­s? Íntimament. A uns ratolins els van donar bacteris de persones amb sobrepès, i els ratolins, sense variar la dieta, van engreixar. I quan els van donar bacteris de persones amb el pes idoni, es van tornar a aprimar.

Però nosaltres no som ratolins... Està confirmat, ja s’han fet experiment­s amb humans, i també s’ha comprovat que les persones obeses que no tenen les malalties que estan relacionad­es amb l’obesitat (diabetis, colesterol) tenen més varietat de bacteris a l’intestí que la gent obesa que sí que té malalties. Imagini un bosc.

Com més espècies, millor. Exacte. La bona salut de l’intestí influeix més en el nostre pes (entre un 10% i un 30%) que els gens. I l’origen de moltes al·lèrgies és la falta de bacteris.

I què els passa, als seus bacteris? Jo també m’ho he preguntat, perquè sóc un fideu, però ja ho eren la mare i l’àvia. És probable que el meu intestí estigui ben poblat d’espècies, perquè els bacteris s’hereten..., és una llàstima que ens els carreguem amb els antibiòtic­s.

I què tenen a veure els bacteris amb l’estat d’ànim? Un dia, en una festa va seure al meu costat un noi que tenia un alè pudent. L’endemà em vaig assabentar que s’havia suïcidat, que patia de depression­s. Això em va impactar i vaig començar a investigar.

Què va descobrir? Que molts científics ja ho estaven fent. L’investigad­or irlandès John Cryan va utilitzar un dels experiment­s més reveladors en el camp de la investigac­ió sobre la motivació i la depressió: ratolins nedant.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain