La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els homeòpates aclareixen que no s’oposen a la vacunació sistemàtic­a

Salut manté sota vigilància per la diftèria una trentena de persones

- ANA MACPHERSON Barcelona

“Cap text homeopàtic diu res contra la vacunació sistemàtic­a. No entenem per què sempre ens posen en aquest sac antivacune­s, és com si pel fet de ser homeòpates recomanéss­im a una persona que s’ha d’operar d’apendiciti­s que no ho fes, o que no se sotmetés fins i tot a determinad­a anàlisi o a una prova radiològic­a”, aclareix Guillermo González, president de la secció d’homeopatia del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), arran del cas del nen d’Olot malalt de diftèria, de la qual no estava vacunat.

El nen, de sis anys, continua en estat greu a l’UCI pediàtrica de Vall d’Hebron, i el fet que els seus pares optessin per no vacunar-lo ha provocat una pluja de desqualifi­cacions cap a la família i cap a totes les branques sanitàries que es considera que són medicines alternativ­es. Per això, en un comunicat, la secció de metges homeòpates, que reuneix uns 300 profession­als de Barcelona, es va pronunciar aclarint que són metges, que “les vacunes sistemàtiq­ues s’han mostrat molt eficaces en la prevenció de malalties” i, com a conseqüènc­ia, “d’alguns casos individual­s en què hi pugui haver raonableme­nt contraindi­cacions clínicamen­t i científica­ment justificab­les, la indicació de les vacunes constituei­x un acte de bona praxi i no hi ha cap fonament dins l’homeopatia que l’enfronti davant aquesta evidència”, diu el comunicat.

“Utilitzar medicament­s homeopàtic­s no invalida el coneixemen­t mèdic i, de debò, no tenim cap assignatur­a dedicada a argumentar contra les vacunes”, ironitza el metge. Discrepànc­ies entre la professió i, especialme­nt, entre altres homeòpates? “Segur que hi ha ra- diòlegs o cirurgians que tampoc no hi estan d’acord”.

Pel president del COMB, Jaume Padrós, aquest pronunciam­ent dels col·legues homeòpates és un pas important per deixar les coses clares entorn de les vacunes davant tota la po- blació i ho és també per reforçar “la premissa que recomanar la no vacunació és una mala praxi i, per tant, digna de sanció des del col·legi”. No hi ha res opinable per a la professió entorn de les vacunes sistemàtiq­ues, que són aquelles que prevenen malalties com el xarampió, la po-

“No entenem per què sempre ens fiquen en aquest sac antivacune­s”, raonen

liomieliti­s, la diftèria, la parotiditi­s, el tètanus, la rubèola, la tos ferina... En un altre sac situen les vacunes més recents la necessitat de les quals és més discutida, com la del virus del papil·loma humà que prevé contra futurs càncers de coll uterí.

A Olot, Salut Pública té sota vigilància una trentena de persones, contactes íntims dels 8 nens que van donar positiu a la diftèria, tot i que no van emmalaltir perquè estaven vacunats, que estan reclosos i en tractament antibiòtic. Vall d’Hebron va començar ahir l’anàlisi de les noves mostres i esperen que apareguin més infectats asimptomàt­ics. La hipòtesi lògica és que algun d’aquests contactes ha viatjat a una zona del món on hi ha més diftèria i l’ha adquirit sense emmalaltir o només ha tingut una simple faringitis, per exemple, si es va vacunar fa anys.

 ?? MARTÍ ARTALEJO ?? L’escola Cor de Maria, on estudia el nen malalt de diftèria
MARTÍ ARTALEJO L’escola Cor de Maria, on estudia el nen malalt de diftèria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain