La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ciutadans cedeix Andalusia al PSOE i Madrid al PP

Susana Díaz accepta les condicions d’Albert Rivera per presidir la Junta Els socialiste­s suspenen el diàleg amb Compromís a València

- ADOLFO S. RUIZ Sevilla

Susana Díaz serà investida demà presidenta de la Junta d’Andalusia. PSOE i Ciutadans van firmar ahir en seu parlamentà­ria l’acord de 72 punts pel qual la formació d’Albert Rivera donarà suport a la candidata socialista i presidenta en funcions en la quarta votació d’investidur­a.

La ronda de negociacio­ns culminada ahir, que Díaz va plantejar als grups d’oposició com un caixa o faixa, va aconseguir aclarir els dubtes, reals o ficticis, que Juan Marín, el líder andalús de Ciutadans, tenia sobre els propòsits dels socialiste­s. Això sí, Ciutadans va forçar un acte retransmès de la firma de l’acord perquè en quedés constància pública. Una escenifica­ció on el PSOE es lliurava amb armes i bagatge a la formació emergent. Una versió en clau meridional de la rendició de Breda.

Per arribar aquí van ser necessaris vuitanta dies de buit executiu i tres votacions segellades amb el mateix resultat: 47 vots a favor de Díaz, 62 en contra. Demà, els comptes li seran favorables per 56 a favor i 53 en contra. Pel camí, un acord amb tres potes. La primera, transparèn­cia i lluita contra la corrupció, document en el qual s’inclou que els imputats abandonara­n els seus càrrecs, primàries, llistes obertes, eliminació dels aforats i reducció dels càrrecs de confiança. La segona, mesures econòmique­s, amb una rebaixa del tram autonòmic de l’IRPF i ajuda als emprenedor­s. I la tercera, mesures d’impacte social i de suport a l’educació i la sanitat públiques.

El maratonià matí de reunions a l’antic palau de Mareantes de San Telmo, seu actual de la Junta, va deixar també dues evidències. La ruptura total entre Susana Díaz i Teresa Rodríguez, que a més de política és també personal, i un lleuger acostament de la socialista a Esquerra Unida. Mentre la líder de Podem es declarava “estupefact­a” després de la reunió de més d’una hora i assegurava que “ens han clavat un cop de porta”, Antonio Maíllo, el coordinado­r d’IU, reconeixia que, malgrat les diferèncie­s, la trobada amb Díaz s’havia desenvolup­at “en un to cordial”. Assegurat el sí de C’s, a la candidata li interessav­a acostar-se tot el pos- sible a IU amb un objectiu: que no es pogués dir que deu el seu lloc exclusivam­ent al suport de C’s. No ho va aconseguir, però tampoc no va perdre les formes.

L’acord a Andalusia va ser immediatam­ent celebrat per Albert Rivera amb un comentari a Twitter: “Només es poden regenerar les institucio­ns si exigim canvis profunds als governs i si es permet que s’hi comenci a treballar”. I què passa amb l’exigència inicial que l’expresiden­t Manuel Chaves lliuri l’acta de diputat? C’s es conforma ara amb la paraula donada per Díaz que si “es manté en l’àrea de la imputació” li demanarà que se’n vagi. “Hem convingut que esperarem a veure quina decisió pren el Tribunal Suprem”, va admetre ahir Marín.

La dimissió immediata i sense condicions de Chaves és l’únic objectiu important que C’s admet que no ha tancat. De la resta, “es pot dir que entre el 85% i el 90% del plantejat ho hem aconseguit”, insistia Marín, visiblemen­t satisfet. “Ciutadans ha vingut a la política a donar la cara i ho farem des de l’oposició. Vull recordar que l’acord és simple- ment perquè Susana Díaz pugui formar govern. Perquè Andalusia surti de la situació anòmala en la qual es trobava. Però nosaltres no hem firmat un acord de legislatur­a. Farem oposició i serem durs”, insistia el responsabl­e de C’s, que va recordar que l’acord inclou una comissió de seguiment, integrada per representa­nts dels dos partits, encarregad­a de vetllar pel compliment.

Una decisió difícil que C’s sap que li pot passar factura. Les opinions contràries a l’acord de votants de la formació taronja om-

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? La clau de C’s. Díaz i Marín, després del pacte d’investidur­a a Andalusia tancat ahir i Cifuentes i Aguado, que s’han citat per aconseguir un acord a Madrid
JULIO MUÑOZ / EFE La clau de C’s. Díaz i Marín, després del pacte d’investidur­a a Andalusia tancat ahir i Cifuentes i Aguado, que s’han citat per aconseguir un acord a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain