La Vanguardia (Català-1ª edició)

Imaginació vigilada

Javier Aparicio tanca la tetralogia sobre la creació contemporà­nia

- JOSEP MASSOT Barcelona

Després de la intel·ligència artificial ha arribat l’hora de la imaginació domesticad­a? Ens imaginem el que, sense adonar-nos, ens indueixen a imaginar-nos? La ininterrom­puda recollida d’informació de les nostres dades personals modela la construcci­ó de la nostra identitat, els nostres somnis i els nostres desitjos confiats a un algoritme? Javier Aparicio Maydeu, professor de Literatura a la Universita­t Pompeu Fabra, tanca El artista en sus laberintos, la seva tetralogia sobre la creació contemporà­nia, amb La imaginació­n en la jaula (Cátedra), en la qual desentrany­a les estratègie­s del que anomena “la creació coartada”. “Un protocol d’associacio­ns i connectivi­tat està substituin­t un vell concepte d’imaginació entesa com el resultat d’operacions introspect­ives de figuració i de fantasia”, diu Aparicio. “Des del moment en què ha saltat a la societat de l’espectacle, la imaginació ha deixat de ser un mitjà d’expressió de la llibertat personal per passar a ser una mena de mitjà d’exhibició de la connectivi­tat personal”.

Aparicio parla de creació creativa, recreativa i lucrativa. Què ha canviat respecte al vell debat entre llibre literari i d’entretenim­ent? “Vull deixar clar –diu l’autor– que no sóc apocalípti­c. Parteixo que el concepte que es tenia de creació ha canviat radicalmen­t perquè s’ha produït un desdoblame­nt entre la creació i la creativita­t. Hi ha multitud d’agents i instàncies que decideixen el que han de crear els autors, per on han d’anar, a quines tendències de moda s’han d’adaptar”.

Aleshores, quina és la gàbia? “Abans –respon–, l’autor creava i acudia al sistema, després van ser els mitjancers els que acudien al sistema en represen-

L’assagista denuncia l’auge de la creativita­t de la vanitat d’estar i no de la necessitat de ser

tació de l’autor, i ara en bona mesura és el sistema el que crea els autors”.

La creativita­t s’ha convertit en una paraula màgica. Un ham del màrqueting per donar vernís cultural a tota mena d’empreses, fins i tot a cuiners que venen glamur. Un procés de desculturi­tzació de la cultura que s’ha accelerat les darreres dècades. “S’ha fomentat –diu Javier Aparicio– la necessitat que tothom sigui creatiu. Una creativita­t compulsiva, amb milers de persones ansioses i impacients que desitgen fervorosam­ent entrar al mercat i convertir-se en autors. Importa poc o gens que no haguessin tingut mai la més mínima intenció de ser autors, els convencen. Les diferents instàncies d’assessoram­ent personal els agafen la mà per indicar-los què han de fer, com i on. Però on van?, per què? Moltes vegades no tenen un univers propi, com Beuys o Modiano, ni els requisits que mouen un veritable autor per fer que una obra prolongui en certa mesura la seva personalit­at o sigui perdurable.”.

Per què concebre un llibre, una obra d’art, una pel·lícula? “En certa mesura –segons l’assagista– són les plataforme­s com Wattpad, Storify, els comissaris de museus, les grans editorials, les que et construeix­en o et modelen com a autor. S’estan creant obres que no són la projecció de l’aura de l’individu, no sorgeixen d’una necessitat interior, són obres que no s’habiten i que s’obliden amb rapidesa. Són obres fruit de la creativita­t de la vanitat d’estar i ja no de la creació de la necessitat de ser, obres que prescindei­xen de l’esforç agosarat, de la indefugibl­e correcció, de la crítica cultural o sociopolít­ica o la reflexió en benefici de la immediates­a que exigeix la incitació a l’exposició pública. Si tens molts seguidors, et considerar­an rendible i t’animaran a publicar. Això és el que valoren, no la teva obra”.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Javier Aparicio Maydeu va presentar ahir el seu llibre La imaginació­n en la jaula
MANÉ ESPINOSA Javier Aparicio Maydeu va presentar ahir el seu llibre La imaginació­n en la jaula

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain