La Vanguardia (Català-1ª edició)

Complir el programa

Els ministres volen poder fer campanya per la sortida de la UE

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Amb la legislatur­a encara per començar, el premier David Cameron s’ha vist assaltat pels membres del seu propi partit que li reclamen el compliment de les mesures que va prometre en campanya per acontentar l’extrema dreta.

Encara és aviat per parlar de motí o sedició, però a la Cambra dels Comuns bufen sens dubte aires de revolta. I, en concret, d’una revolució per llevar l’àncora que amarra el Regne Unit a la Unió Europea i canviar-la per una corda qualsevol d’estar per casa que reduiria la relació simplement a l’àmbit mercantil i es trencaria amb una tempesta qualsevol.

El primer debat parlamenta­ri de la llei que convoca el referèndum sobre la permanènci­a o la sortida de la UE va mostrar la magnitud i la ferma disposició del bloc euroescèpt­ic radical, que no es conforma amb canvis cosmètics i algunes concession­s de Brussel·les en temes com la immigració, sinó que vol que la Gran Bretanya sigui formalment eximida de l’objectiu d’una “unió política cada vegada més forta”. Aquest grup, molt motivat i ben organitzat, disposa de més d’un centenar de diputats (alguns analistes suggereixe­n que fins i tot podrien arribar a 200) i apunta Cameron amb una pistola. La majoria absoluta del primer ministre només és de dotze escons, i no hi pot fer gaires floritures. Qualsevol balanceig pot enfonsar el vaixell.

I els últims dies a Downing Street hi ha hagut forta maror, amb aspecte de maregassa i tot, perquè Cameron va insinuar que els membres del gabinet haurien de donar suport a la posició oficial del Govern o dimitir. Aquest enunciat del principi de la responsabi­litat col·lectiva aplicada al referèndum va provocar un conat de rebel·lió a bord, que va obligar el líder conservado­r a fer marxa enrere i deixar les coses molt més confuses del que estaven. La seva actual posició ve a ser que tots els ministres han de remar en la mateixa direcció (és a dir, la seva) mentre durin les negociacio­ns per redefinir la relació de Londres amb Europa, però que una vegada acabades podran fer campanya (i votar) en el sentit que vulguin.

En el debat dels Comuns, i parlant en nom de l’Administra­ció, el secretari del Foreign Office, Philip Hammond, va dir que “la legitimita­t democràtic­a dels vincles britànics amb la UE està agafada amb pinces i cal renovar-la, perquè a tota una generació se li ha negat el dret de pronunciar-se”. El govern tory “exigeix” restriccio­ns als subsidis socials que poden percebre els immigrants, una demora en l’aplicació del principi de llibertat de moviment a búlgars i romanesos, devolució a Westminste­r de competènci­es que ha delegat en la UE, dret de veto a les disposicio­ns europees i

Els enemics de la UE aprofiten el primer debat de la llei que convoca la consulta per ensenyar les ungles

 ?? STEFAN ROUSSEAU / AFP ?? Cameron (dreta) es va reunir ahir amb el ministre d’Exteriors xinès
STEFAN ROUSSEAU / AFP Cameron (dreta) es va reunir ahir amb el ministre d’Exteriors xinès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain