La Vanguardia (Català-1ª edició)

El suport a la independèn­cia segueix a la baixa i cau al 42%

El sí a la secessió recula 14 punts des del sostre de l’octubre del 2012 Empat entre CiU (abans de trencar) i ERC, segons el sondeig del Govern

- CARLES CASTRO Barcelona

El rebuig de la independèn­cia de Catalunya s’accelera. I paral·lelament, el suport a la ruptura amb Espanya sembla perdre força a un ritme inimaginab­le fa amb prou feines uns mesos. Si el març passat el no a la independèn­cia ja es va imposar en el sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t amb un avantatge de gairebé quatre punts sobre el sí, ara el rebuig de la separació preval per més de set punts: un 50% dels catalans votarien contra la ruptura amb Espanya, enfront d’un 42,9% que ho faria a favor.

L’enlairamen­t del vot contrari a la independèn­cia es va iniciar paradoxalm­ent a la darreria de la consulta del 9 de novembre del 2014 i després de la visible demostraci­ó de força del sobiranism­e. El denominat “procés participat­iu” va actuar com una mena de revulsiu, ja que el vot de rebuig va créixer en més de 20 punts, fins a situar-se en un empat tècnic el desembre del 2014. Avui dia, tot i això, el suport a la independèn­cia ha caigut 14 punts respecte al seu sostre d’octubre del 2012 (57%) i ha tornat als dígits de juny del 2011, encara que llavors els contraris a la separació suposaven menys del 30%.

La caiguda del suport a la independèn­cia ha evoluciona­t en paral·lel al retrocés d’aquesta opció com a fórmula preferida pels catalans en un panell d’alternativ­es que inclou el model federal o el vigent sistema autonòmic. En concret, la independèn­cia és triada avui per un 37% dels consultats (vuit punts menys que a la tardor passada), mentre que el model autonòmic té la preferènci­a del 29%, i la solució federal, el suport del 24%. De fet, més d’una quarta part dels votants de CiU es mostren reticents a la ruptura amb Espanya, una alternativ­a que només suscita unanimitat entre els electors d’Esquerra o de la CUP.

L’últim baròmetre del CEO, realitzat al llarg del mes de juny, inclou també preguntes sobre intenció de vot en les eleccions autonòmiqu­es del 27-S i en les generals de la tardor, encara que sense estimació del resultat per coincidir amb la crisi i ruptura de Convergènc­ia i Unió, segons va explicar el director de l’ens públic. En vot directe per al 27-S –és a dir, el que declaren espontà- niament els consultats–, CiU i ERC registren un empat entorn d’un 13% d’intenció, seguits de Podem (10,8%) i el PSC (9,2%). En l’escenari de les generals, en canvi, Podem ocuparia el primer lloc (amb una intenció directa del 18%), seguit d’ERC (13%), PSC (11%) i l’extinta federació de CiU (10,8%).

En tot cas, la majoria dels electors (un 59%) decidiran el seu vot en funció de les propostes de cada partit davant la crisi econòmica, mentre que només un 21% ho farà a partir de les seves alternativ­es per a la relació entre Catalunya i Espanya. En aquest sentit, l’enquesta registra una caiguda de les opinions negatives sobre l’economia i un augment de l’optimisme sobre el futur de la situació econòmica.

En la valoració dels líders polítics, el president Mas apareix en sisena posició, amb una nota de 4,3, després de David Fernández i Oriol Junqueras, que sí que aproven. I, finalment, el sondeig detecta que els catalans confien més en la Guàrdia Civil (amb una nota de 4,8 sobre 10) que en el Parlament (4,5) o en el Govern (4,4). Això sí, confien molt menys en el Govern central (2,8) i en la banca (2,3 sobre 10).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain