La Vanguardia (Català-1ª edició)

La quantia de les beques università­ries retrocedei­x una dècada

Els rectors subratllen la disparitat de costos entre autonomies

- CELESTE LÓPEZ MAITE GUTIÉRREZ Madrid/Barcelona

La crisi i les retallades que se n’han derivat han afectat el sistema educatiu. I no parlem de la pèrdua de llocs de treball al sector (8.500 menys el curs 2013-2014), sinó del cost per a les mateixes famílies que han hagut de suportar la reducció del finançamen­t universita­ri de les diferents administra­cions. N’és un exemple clar la manera com s’han multiplica­t les taxes università­ries per 2,5 a Catalunya o a Madrid (una mica menys) des del 2008, mentre que les quanties de les beques s’han reduït a nivells de fa una dècada.

El problema, una altra vegada, és que l’esforç de les famílies espanyoles en aquests temps de crisi està sent molt dispar depenent del territori on resideixen. Mentre que a Catalunya, Madrid o València estudiar un grau o un màster suposa un esforç econòmic enorme, no passa el mateix a Galícia, Andalusia o Cantàbria. Si aquests desequilib­ris es mantenen, no es descarta, segons fonts università­ries, una emigració d’estudiants d’unes comunitats a unes altres a la recerca dels preus més reduïts (actualment només l’11,8% dels alumnes procedeixe­n d’una altra comunitat).

Aquestes són algunes de les conclusion­s de l’informe La universita­t espanyola en xifres correspone­nt al curs acadèmic 2013-2014 i elaborat per la Conferènci­a de Rectors d’Universita­ts Espanyoles (CRUE). L’estudi revela, a més a més, com ha caigut el finançamen­t autonòmic en 1.082 milions d’euros (un 16%) respecte al 2010, mentre que la pujada dels preus que han de pagar els estudiants s’ha incrementa­t en 422 milions (36,3%), cosa que s’ha traduït en una pèrdua de finançamen­t estructura­l de 660 milions.

Les diferèncie­s territoria­ls són abismals. Castella-la Manxa ha reduït el finançamen­t en més d’un 40%, cosa que ha posat en una situació completame­nt dramàtica les seves universita­ts. En altres comunitats, com Astúries o Andalusia, s’ha incrementa­t la seva aportació en un 5% i un

EFECTES DE LA CRISI Hi ha més alumnes amb ajuts públics perquè la pobresa s’ha estès UNA DÈCADA PERDUDA Ser becari no depèn només del nivell de renda: per a extres, calen 6,5 punts LA MÉS CARA El preu de la matrícula ha pujat un 158% en sis anys a Catalunya, que té les taxes més altes

1,4%. Altra vegada, l’Espanya de les desigualta­ts.

La disponibil­itat de recursos de les diferents universita­ts públiques presencial­s per fer front als serveis universita­ris essencials presenta una “dispersió accentuada”, assenyala l’informe. Així, el País Basc, amb 8.769 euros per alumne, és la que disposa de més recursos per estudiant, seguida de La Rioja (8.568 euros) i de la Comunitat Foral de Navarra (8.160). Caste- lla-la Manxa, a l’altra banda, amb 4.930 euros per alumne, o les Balears, amb 5.194 euros.

Quant a les beques i ajuts a l’estudi, l’informe dels rectors assenyala que el nombre d’estudiants universita­ris amb dret a beca ha crescut un 41,12% en només cinc anys, un increment que es deu a la “pèrdua generalitz­ada de poder adquisitiu dels espanyols des de la crisi”, segons la CRUE. Hi ha més alumnes becats que mai, però l’ajuda que reben ha disminuït com a resultat de l’enduriment dels requisits per accedir a beques. La quantia que rep un universita­ri amb dret a ajuts públics és de 2.562 euros, amb la qual cosa es “retrocedei­x a nivells del curs 2004/2005”, indica l’estudi. Fa una dècada.

Ara els ajuts públics a la universita­t no depenen només del nivell de renda de l’estudiant. El Ministeri d’Educació va introduir un canvi substancia­l fa dos cursos: els alumnes de rendes baixes amb un mínim de 5,5 punts en l’expedient tenen la matrícula de franc, però per optar a ajuts extra –de transport o material– necessiten 6,5 punts de mitjana. Això ha fet que la quantia de les beques atorgades baixi. Als estudiants pobres se’ls exigeix més esforç per continuar a la universita­t que als que la poden pagar.

En paral·lel, el preu de la ma- trícula università­ria ha crescut. El curs 2013-2014 l’import mitjà d’un curs era de 1.257 euros, xifra que situa Espanya com el quart país europeu amb la universita­t més cara, només superat pel Regne Unit (4.490 euros, a excepció d’Escòcia, on la universita­t és gratuïta), Irlanda (2.500 euros) i Itàlia (1.300 euros). A Espanya el preu de la universita­t varia enormement entre comunitats autònomes, ja que són les comunitats mateixes les que decideixen les taxes que cobren en funció de la forquilla de preus que marca el ministeri. Catalunya té la universita­t més cara, si bé els alumnes paguen en funció de la renda. També es tracta de la comunitat on les taxes més han augmentat, un 158% des del 2008. La segueixen Madrid (una pujada del 117%) i la Comunitat Valenciana (93%). A l’altre extrem hi ha Galícia, Andalusia i

Cantàbria, on les taxes només s’han incrementa­t un 5%, 9,7% i 10% respectiva­ment.

Segons l’informe, les tres titulacion­s més sol·licitades en el sistema universita­ri són Administra­ció i Direcció d’Empreses, Dret i Educació Primària. Amb l’excepció de les titulacion­s de la branca d’enginyeria, les dones són majoria en els ensenyamen­ts restants, i destaquen especialme­nt a: Educació Infantil (93,3), Logopèdia (87,9%), Pedagogia (83,4%), Educació Social (82,3%), Treball Social (82,3%) i Teràpia Ocupaciona­l (82,3%). Els homes continuen sent molt majoritari­s en les enginyerie­s (76,2%), encara que en determinad­es titulacion­s les dones han superat els homes, com ha estat el cas d’Enginyeria Ambiental (58,2%) i Fonaments de l’Arquitectu­ra (50,7%).

Respecte al rendiment acadè- mic (avaluable a través dels crèdits aprovats respecte als crèdits matriculat­s) dels estudiants de grau respecte als alumnes dels antics títols de cicle ha millorat de manera molt intensa (21,7%).

L’informe aprofita per deixar clar que la població espanyola no està sobrequali­ficada, una crítica recurrent en aquesta època de crisi i que més d’una vegada s’ha utilitzat per justificar la reducció de la inversió en la universita­t. El 2012 Espanya tenia un 32% de la població de 25 a 64 anys amb estudis superiors, la mitjana de l’OCDE se situava en el 33%, i la de la UE, en el 28%. Als països amb més competitiv­itat la proporció és molt superior: el Regne Unit, amb un 40%, i els Estats Units, amb un 41%. D’altra banda, la universita­t pública ha experiment­at una lleugera pèrdua d’alumnat, mentre que la privada n’ha guanyat.

 ??  ??
 ?? DORANN WEBER / GETTY ??
DORANN WEBER / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain