La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pau encallada a Ucraïna

Poroixenko presenta una reforma constituci­onal sense autonomia per als rebels, que responen convocant eleccions

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

La guerra de l’est d’Ucraïna ha tornat a donar mostres de convertirs­e en un altre conflicte sense solució en l’espai exsoviètic. Els acords per buscar la pau, firmats a Minsk (Bielorússi­a), fa sis mesos que estan en vigor, però tant el Govern ucraïnès com els rebels del Donbass insisteixe­n a complir-lo a la seva manera, d’esquena a l’enemic.

El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, ha enviat aquesta setmana al Parlament la seva proposta per reformar la Constituci­ó. Però no ha atès les demandes dels rebels prorussos de les autoprocla­mades Repúblique­s Populars de Donetsk (RPD) i Luhansk (RPL). Rússia, que dóna suport a les entitats rebels, ha expressat la seva “profunda preocupaci­ó” per aquesta decisió.

Els plans de descentral­ització del poder a Ucraïna formaven part de l’acord de pau de Minsk. La propos- ta de Poroixenko ofereix a les ciutats i les seves assemblees regionals decidir sobre els seus pressupost­os i elegir els seus líders polítics. Però manté el poder del president sobre les regions a través de la figura del prefecte. El mateix Poroixenko va subratllar que no hi haurà autonomia per a l’RPD i l’RPL.

Acceptar les aspiracion­s rebels també suposaria un risc polític. “Exposaria la coalició presidenci­al a la crítica”, opina Anatoli Oktisiuk, del Centre d’Estudis Polítics Internacio­nals de Kíev.

Però Rússia exigeix que Ucraïna apliqui les reformes, després de mantenir negociacio­ns directes amb els separatist­es. La preparació d’aquestes lleis, “sense tenir en compte les opinions dels representa­nts del Donbass, no compleix els acords de Minsk”, va dir ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

Rússia sempre ha apostat per la federalitz­ació per posar fi a una guerra de 15 mesos que ha deixat més de 6.500 morts. L’objectiu real de Moscou és mantenir la influència sobre aquests territoris. Amb un règim d’autonomia, Donetsk i Luhansk serien lliures d’aplicar la seva pròpia política econòmica i diplomàtic­a. A Kíev, a més, creuen que una vegada concedida l’autonomia seria molt complicat fer marxa en- rere, i temen que Moscou utilitzés aquesta situació per evitar que Ucraïna s’acosti a la UE i a l’OTAN.

Poroixenko va dir a Kíev que la seva proposta “marca una diferència respecte als nostres veïns postsovièt­ics”. Sense referir-se a cap país, va afirmar que “un veritable autogovern és impossible en un Estat autoritari”.

Els líders de l’RPD i l’RPL, Aleksandr Zakhàrtxen­ko i Ígor Plot-

Moscou acusa Kíev de “no complir els acords de Minsk” perquè no consulta res amb els rebels

nitski, es van queixar que els canvis a la Constituci­ó no els hi van consultar. A la iniciativa del president ucraïnès hi van respondre convocant eleccions locals per al proper 18 d’octubre, en les quals no participar­an els òrgans electorals d’Ucraïna.

D’aquesta manera, els rebels prorussos també es neguen a consultar la celebració d’eleccions amb Kíev, com es recull als acords de Minsk. Poroixenko va qualificar la iniciativa d’“il·legal”.

“Totes dues parts estan demostrant que no tenen disposició a jugar segons les normes de l’adversari. La pregunta és qui perdrà abans els nervis”, apunta el politòleg Aleksei Txesnakov. El fictici alto el foc del Donbass, que s’incompleix gairebé diàriament, ha frenat una guerra a gran escala. Però la situació podria tornar a escalfar-se.

Vladímir Gorbulin, acadèmic i exsecretar­i del Consell de Seguretat d’Ucraïna, va dibuixar fa un mes en un article cinc escenaris possibles a partir d’ara: guerra total entre Ucraïna i Rússia, que veia poc probable; renunciar a recuperar el Donbass, però girant-li l’esquena; reconèixer la independèn­cia del Donbass i renunciar a recuperar la península de Crimea, fet que seria “un suïcidi històric i un disbarat polític”; convertir el Donbass en un conflicte congelat com Abkhàzia i Ossètia del Sud, cosa que, apunta Gorbulin, podria interessar a Rússia i una part de la UE, i, finalment, mantenir la situació actual de “ni guerra ni pau”.

 ?? ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS ?? Distribuci­ó gratuïta de pa, ahir a Donetsk, a l’est prorús d’Ucraïna
ALEXANDER ERMOCHENKO / REUTERS Distribuci­ó gratuïta de pa, ahir a Donetsk, a l’est prorús d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain