La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tensió als carrers de l’Equador la vigília de l’arribada del Papa

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

L’Equador viu hores d’inestabili­tat i confrontac­ió als carrers quan falta un dia per a l’arribada del papa Francesc a Quito. L’oposició ha aprofitat la imminent arribada del Pontífex per pressionar Rafael Correa convocant manifestac­ions en contra del president, que no dubta a qualificar aquestes protestes de “cop tou”.

Encara que després de les marxes de dijous l’oposició va demanar formalment de suspendre aquestes protestes fins després de dimecres, quan Francesc abandonarà el país en direcció a Bolívia, no poden descartar-se accions simbòlique­s dels col·lectius que exigeixen la dimissió de Correa.

Dijous a la nit el mandatari va contraprog­ramar els seus adversaris convocant els seus partidaris a un míting al centre de Quito, a la mateixa hora en què discorria una marxa contrària. No obstant això, no hi va haver enfrontame­nts entre tots dos grups, encara que a última hora alguns opositors van intentar arribar a la plaça on parlava el president i van ser repel·lits per la policia.

El mandatari va demanar de rebre el Papa “amb la pau més gran” i va provar d’apropiar-se del discurs de Sant Pare. “No els agrada el pensament de Francesc; a la burgesia no li agraden aquestes frases”, va manifestar Correa en relació amb els extractes de discursos papals que el Govern ha posat a les tanques distribuïd­es per la capital. “Ningú no va treure de context res”, va afegir el president, que responia així a les crítiques per aprofitar-se políticame­nt de la visita de Francesc.

Correa va insistir que les protestes ciutadanes responen a un intent de cop d’Estat i va acusar de promoure-les els alcaldes de Quito i Guayaquil, Mauricio Rodas i Jaime Nebot, opositors que governen les dues principals ciutats equatorian­es. “Fora colpistes, fora”, va corejar el president alhora que els seus partidaris. Per la seva banda, Rodas ja ha anunciat que, després de la visita del Papa, tornarà a convocar a la capital una gran manifestac­ió.

Encara que el seu índex d’aprovació ha anat caient en els últims mesos, Correa manté un 46% d’acceptació. Les protestes contra l’Executiu van començar fa un mes, després que el president impulsés dos projectes de llei que suposaven augments impositius a la classe mitjana. Finalment, el mandatari va decidir suspendre temporalme­nt la tramitació de les lleis, que gravaven les herències i les plusvàlues immobiliàr­ies, però les protestes van créixer perquè van entendre que es tractava d’una maniobra de Correa per calmar els carrers davant la visita papal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain