La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un lleó per als carabiners

-

URoma. Correspons­al na pessigada a l’orgull nacional i una petita paradoxa de la història. Itàlia es dota de vehicles Seat –fabricats a Martorell– per als seus dos principals cossos de seguretat, els Carrabiner­s i la Policia d’Estat. Els primers cotxes –més de 300–, del model León van ser lliurats ahir a Verona. El contracte preveu la possible adquisició total de fins a 4.000 unitats.

A l’impetuós Sergio Marchionne, el conseller delegat de Fiat Chrysler Automobile­s (FCA), molt ben connectat amb el Govern Renzi, no li deu haver agradat que una firma espanyola –filial del gegant alemany Volkswagen– motoritzi els carrabiner­s i policies italians. Però els concursos públics, si són honestos, donen aquests resultats.

La relació de Seat amb Itàlia es remunta a la fundació de la companyia espanyola, el 1950, en ple franquisme. Seat es va convertir en el soci tecnològic. Ja en democràcia i en una Catalunya autònoma, el 1986, Seat va passar a ser controlada pel grup VW. El contracte amb els Carrabiner­s i la Policia d’Estat és una picada d’ullet del destí.

Seat ha rebut, de moment, 925 comandes, de 475 panteres (per a la Policia d’Estat) i 450 gaseles (per als Carrabiner­s). És la primera vegada que tots dos cossos de seguretat –amb una llarga història, atès que van ser fundats la primera meitat del segle XIX, abans de la unificació italiana– han adjudicat un contracte a la mateixa marca i al mateix model.

Segons el comunicat de Seat, els principals factors que han influït en l’encàrrec han estat “uns reduïts nivells de consum i emissions, a més de l’alta qualitat i l’excel·lent cost total d’ús”. “És un honor que la policia italiana confiï en Seat i en el León. I ens enorgullei­x poder contribuir a la seguretat ciutadana amb uns vehicles fiables, segurs i de màxima qualitat”, va afirmar el president del comitè executiu de Seat, Jürgen Stackmann. “Aquest acord també és un excel·lent exemple del gran èxit i creixement de la marca Seat en el canal de flotes”, va afegir Stackmann.

El 2014 Seat va incrementa­r un 33% la comerciali­tzació de vehicles de flotes a empreses fins a assolir les 68.900 unitats, fet que va contribuir de manera important al creixement de les vendes globals en un 10%. Una de les claus de l’èxit va ser la gamma del León, en especial el León ST amb carrosseri­a familiar, altament valorat com a vehicle de flota. L’increment de les vendes de Seat al canal de flotes es va produir principalm­ent als grans mercats europeus com Alemanya, Espanya, el Regne Unit, França i Itàlia.

El vehicle escollit per la policia italiana és el León de cinc portes, equipat amb el motor 2.0 TDI de 150 CV (110 kW), amb prestacion­s esportives. El nou cotxe policial necessita molta potència de tracció i elevat parell motor, perquè el frontal del León està blindat per protegirse dels trets d’armes de petit calibre. L’equipament inclou pneumàtics especials amb reglatges de suspensió adaptats a les necessitat­s policials. Els vehicles es completen amb altres elements com llums d’alarma i advertènci­a, un equip de ràdio i comunicaci­ons i solucions per al transport d’armes. El seient posterior es presenta com una “cel·la de detenció”. Els agents de policia s’asseuen davant, amb l’habitacle dividit en dos per una mampara de seguretat.

Per aconseguir el contracte, els vehicles han hagut de superar exigents proves de resistènci­a. Una consistia a sotmetre la porta blindada a 100.000 operacions d’obertura i tancament. Els dos vehicles van rodar de manera contínua un total de 30.000 quilòmetre­s, amb parades únicament per proveir-se i rellevar els conductors.

Els vehicles es fabriquen a la planta de Seat a Martorell i posteriorm­ent s’envien a Chivasso (Itàlia), on reben adaptacion­s específiqu­es de blindatge a les instal·lacions de Nuova Carrozzeri­a Torinese, que es dedica a transforma­r la majoria de la flota italiana de cotxes policials. Segons el diari econòmic Il Sole 24 Ore, hi ha hagut queixes per l’elecció d’un fabricant estranger, encara que el 60% del valor del contracte repercutei­x en les empreses italianes encarregad­es de les adaptacion­s. La pessigada, doncs, acaba sent bastant suau.

Al model León 2.0 TDI, se li incorpora un blindatge ‘made in Italy’

 ?? SEAT / ACN ?? Nova flota. La policia italiana utilitzarà aquests
models a partir d’ara
SEAT / ACN Nova flota. La policia italiana utilitzarà aquests models a partir d’ara

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain