La Vanguardia (Català-1ª edició)

Unió s’erigeix en fre a la “independèn­cia exprés”

Duran veu en UDC la garantia davant el “populisme” d’esquerres

- BARCELONA Redacció

Amb les formacions i entitats independen­tistes immerses de nou en el debat de les llistes de cara al 27-S, i prenent com a exemple la crítica situació a Grècia, el líder d’Unió, Josep Antoni Duran Lleida, va postular ahir el seu partit com a garantia davant “el risc d’un doble populisme”: el de “la independèn­cia exprés” i el “populisme econòmic i social”.

Així, en al·lusió implícita a CDC, ERC i CUP, Duran considera a la seva carta web setmanal que propugnen un populisme que “trivialitz­a la idea de la independèn­cia de Catalunya fins que la converteix en una mena de camí de flors i violes”. “No parlo de la independèn­cia com a concepte sinó de l’ús que se’n fa: una independèn­cia exprés, d’accés immediat sense grans costos, sofriments i ruptures”, assenyala el líder d’UDC.

Duran carrega contra l’estratègia duta a terme per les formacions que aposten per la sobirania, i que afirmen que els comicis seran plebiscita­ris “perquè no ens van deixar votar”, i que proclamara­n la independèn­cia “encara que sigui per un sol diputat”. I es mostra irònic respecte al redactat d’una futura Constituci­ó catalana, “que no se sap encara ben bé qui la farà”, i que portarà “a un referèndum que no es deixarà fer, i després a declarar una independèn­cia que tot Europa en peu l’assumirà i obligaran Espanya a negociar”.

L’alternativ­a, segons el parer de Duran, és “el catalanism­e in- tegrador d’Unió”, ja que la seva formació rebutja “de ple, no la independèn­cia”, sinó que aquesta es plantegi “de forma frívola i irresponsa­ble”. Per això, “des d’una inequívoca afirmació nacional i apostant per la plena sobirania”, Unió reclama un suport ampli de la ciutadania perquè els catalans es facin respectar “dins de les regles de joc” de l’Estat, la UE i la comunitat internacio­nal.

Igualment, el líder democristi­à assegura que UDC és també l’alternativ­a “segura i serena” davant el “populisme econòmic i social”, que personific­a el Govern grec. Malgrat això, adverteix que a Catalunya, tot i que de manera més modesta, aquest populisme l’ha demostrat BComú i la seva “extraordin­ària facilitat per contractar a Barcelona les parelles de membres de l’equip de govern”.

D’altra banda, Carme Chacón, cap de cartell del PSC per Barcelona a les eleccions generals, va afirmar ahir que Espanya viu en un moment de “nova democràcia, una nova democràcia de coalició de governs”. D’aquesta manera, Chacón va estendre la mà a les formacions clarament contràries a l’independen­tisme, i va assegurar que “a Catalunya cal sumar”, perquè la Generalita­t “ha fracturat” la societat, i que tant abans com després de la data fixada per a les eleccions catalanes haurem de dialogar, amb partits com Ciutadans, Partit Popular o Unió “perquè Catalunya es doni la mà amb la resta d’Espanya”. L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalita­t dóna la raó als qui des de fa temps anem dient que l’independen­tisme català té un nucli molt reescalfat i una perifèria que es va refredant, a poc a poc. No estic improvisan­t. Fa un parell d’anys, quan la consulta del 9 de novembre no tenia data, quan encara no s’havia fundat Podem al pavelló Vistalegre de Madrid, quan la paraula confluènci­a no figurava en el vocabulari de moda i no existien coalicions municipals en comú, el periodista Ton Vilalta em va preguntar unes quantes coses per a Jot Down, una revista que es distingeix pels textos llargs. Ja que teníem temps i espai, li vaig exposar la meva teoria de les dues temperatur­es. Un nucli de gent molt convençuda, cada vegada més reescalfat. I una perifèria de simpatitza­nts en fase de gradual refredamen­t. A algunes persones ben situades en el nucli, aquesta apreciació no els va agradar. En el nucli hi ha caloret i molta brega tàctica, com veurem unes línies més endavant. El centre d’estudis sociològic­s de la Generalita­t confirma ara que hi ha tensió tèrmica.

El CEO del juliol del 2015 certifica que la temperatur­a mitjana de l’independen­tisme català és de 42,9 graus centígrads, 1,2 graus menys que fa tres mesos i catorze menys que a la tardor del 2012, quan va assolir la seva temperatur­a màxima: una adhesió social del 57%.

Per no perdre temperatur­a, el nucli necessita cada vegada més combustibl­e. “Més fusta!”, cridava Groucho Marx. En aquests moments hi ha la proposta de devorar les sigles i els personatge­s que han donat forma al nucli, inclosa la més alta instància de la Generalita­t. La proposta de la gran llista cívica independen­tista, sense polítics, sorgeix d’aquesta necessitat calòrica. Seríem davant la podemitzac­ió del sobiranism­e, atemorit da- L’independen­tisme té dues temperatur­es: un nucli molt reescalfat i una perifèria que, a poc a poc, es refreda

Chacón aposta pel diàleg amb C’s i UDC “perquè Catalunya es doni la mà amb la resta d’Espanya”

temps. El principal, no l’únic. El més ampli, no el rotundamen­t hegemònic. El nucli està en aquests moments molt calent perquè la competició entre CDC i ERC està a punt d’assolir el punt de fissió.

La perifèria sobiranist­a es refreda perquè molta gent es va adherir a la independèn­cia com a crit de protesta davant la crisi i els seus derivats. L’últim any, però, moltes d’aquestes persones han trobat altres banderes, que no els obliguen a enfadar-se amb el seu cunyat o el seu cosí sobiranist­a. Podem, per l’esquerra. I ara Unió, per la dreta. I el PSC, intentant resistir.

Catalunya no està radicalmen­t partida en dues. Aquest és el punt que alguna gent a Madrid no vol entendre. Els agradaria veure-la dramàticam­ent dividida en dos blocs. L’immobilism­e seria aleshores més fàcil de justificar.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Ramon Espadaler i Josep Antoni Duran Lleida, durant una reunió de l’executiva d’Unió
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Ramon Espadaler i Josep Antoni Duran Lleida, durant una reunió de l’executiva d’Unió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain