La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern del PP ultima els pressupost­os per exhibir mesures socials aquest mes

Santamaría justifica les presses en què “som un govern seriós que dóna seguretat”

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Era un secret de domini públic que ningú no admetia. Tots sabien que el Govern treballava en els pressupost­os generals de l’Estat des de feia mesos. De fet, el març des dels ministeris ja es contemplav­a la possibilit­at d’avançar l’aprovació dels pressupost­os. Però ningú no ho verbalitza­va en públic. Ahir, per fi, la vicepresid­enta del Govern ho va reconèixer: “És cert que s’ha accelerat l’elaboració dels pressupost­os i que ja estan molt avançats”. Quan s’aprovaran? Soraya Sáenz de Santamaría no li va posar data: “El que a nosaltres ens correspon és tenir disposats els pressupost­os com més aviat millor, per quan el president del Govern decideixi que cal aprovar-los en Consell de Ministres i remetre’ls a les Corts”.

La data no és pas poc important, perquè si Rajoy vol que s’aprovin abans de dissoldre les Corts, el calendari ja va molt tard, tot i que encara és possible. El Consell de Ministres aprovarà el dia 10 el sostre de despesa, primer pas per a l’elaboració dels comptes, el projecte de llei del qual hauria de ser presentat pel Govern a finals de mes.

Si Rajoy vol finalment fer aquest pas, que és decisió personal seva, l’Executiu també haurà de sol·licitar l’habilitaci­ó del mes d’agost, no només de juliol, com ja ha fet per poder aprovar les lleis que queden pendents. A l’agost es produirien les compareixe­nces d’alts càrrecs per explicar els comptes, i el debat de totalitat. També se celebraria a l’agost l’aprovació en la comissió del Congrés.

El setembre i alguna setmana d’octubre serien imprescind­ibles per al seu pas pel Senat i la tornada al Congrés si es produeix alguna modificaci­ó, encara que el PP ja s’encarregar­ia amb el seu corró parlamenta­ri de no admetre res que pugui fer que aquella tornada esguerri el ca- lendari de Rajoy per a les generals. Malgrat que està previst que les eleccions se celebrin el 22 o el 29 de novembre, Rajoy podria esgotar i convocar per al 13 de desembre, amb la qual cosa tindria un marge una mica més ampli.

Rajoy va ser el primer que va donar una pista sobre les seves intencions. En el comitè executiu en què va anunciar els canvis en el partit, el 18 de juny, ja va anunciar: “Tinc la intenció de complir el mandat constituci­onal de presentar els pressupost­os generals de l’any 2016 abans del 30 de setembre”, que és la data límit prevista a la Constituci­ó. Una sorpresa perquè amb la presentaci­ó en temps i forma habitual, no donava temps a la seva aprovació. Però tant el ministre Montoro com la vicepresid­enta van subratllar que el més important era tenir-ho elaborat i així, si tornaven a formar govern després de les generals, ja els tindrien a punt i no haurien de patir, com van patir el 2011, fins que van poder tirar-los endavant.

Però ara la vicepresid­enta va més lluny i assegura que l’aprovació abans de dissoldre les Corts té avantatges perquè serveix “per donar estabilita­t i seguretat econòmica”.

Rajoy va avançar una mica més dijous, en el mateix discurs en el qual va anunciar que s’avançava la rebaixa de l’IRPF prevista per a l’1 de gener: “Com que som un govern seriós, presentare­m i tramitarem els pressupost­os generals de l’Estat de l’any que ve: és el que convé i el que necessita Espanya. Aquests pressupost­os seran l’instrument per donar seguretat als espanyols, als diferents agents econòmics i als mercats. Continuare­m governant fins a l’últim dia de la legislatur­a”.

SENSE VACANCES Perquè puguin aprovar-se els pressupost­os haurà d’habilitar-se l’agost DECISIÓ DEL PRESIDENT La decisió d’aprovar-los o no al juliol només depèn de l’ordre que doni Rajoy

El Govern ja no amaga les seves pretension­s. Fer uns pressupost­os que serveixin d’atractiu electoral, perquè hi podran introduir mesures que afavoreixi­n els ciutadans, de l’estil de l’avançament de la baixada de l’IRPF. Sigui com sigui, servirien de guia del que farà el PP si revalida el suport ciutadà. Un programa electoral amb promeses i partides pressupost­àries amb la garantia que es posarà en marxa immediatam­ent. Però, a més, la vicepresid­enta subratlla, com a element a favor, que si se’n va a la pròrroga pressupost­ària, hi ha determinad­es qüestions que no poden mantenir-se si no hi ha una aprovació legal concreta perquè entrin en vigor l’1 de gener del 2016.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El Govern es va fer ahir la nova foto oficial, després de la incorporac­ió d’Íñigo Méndez de Vigo a Educació
EMILIA GUTIÉRREZ El Govern es va fer ahir la nova foto oficial, després de la incorporac­ió d’Íñigo Méndez de Vigo a Educació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain