La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final a nou anys d’oblit

Les CortsValen­cianes acorden crear una comissió d’investigac­ió de l’accident del metro de l’any 2006

- SALVADOR ENGUIX València

La gestió política, i mediàtica, de l’accident del metro de València que va causar la mort de 43 persones el 3 de juliol del 2006 és, potser, l’episodi més fosc dels 20 anys de govern del PP valencià. Francisco Camps, president de la Generalita­t valenciana aquells anys, va intentar arxivar el cas a les Corts amb un simulacre de comissió rebutjada per l’oposició, es va negar sempre a atendre els familiars de les víctimes i, a més, va forçar una evident estratègia de l’oblit a RTVV. Una dada: els familiars dels morts mai no van sortir al Canal 9. Ahir, nou anys després d’aquell sinistre, que va causar també 47 ferits, el Parlament valencià va aprovar, amb els vots en contra del PP, la creació d’una comissió d’investigac­ió “per saber tota la veritat” d’aquell tràgic succés.

La decisió es va adoptar en un ple emotiu, amb la presència dels representa­nts de l’Associació de Víctimes de l’Accident del Metro, AV3J, i amb dures intervenci­ons dels portaveus del PSPV-PSOE, Compromís, Podem i Ciutadans contra la gestió del PP valencià. El nou president de les Corts elegit ahir, Enric Morera, secretari general de Compromís, va atorgar a la presidenta de l’AV3J, Beatriz Garrote, la possibilit­at d’adreçar-se al plenari. “La seva gestió ha estat opaca i deshonesta”, va dir Garrote, que va perdre la seva germana en l’accident, als diputats populars. “S’han com- portat com a demagogs cruels perquè ens demanen perdó en el pla humà però és molt difícil sentir aquesta solidarita­t quan no hi ha resposta institucio­nal darrere”, va afegir.

Tots els grups van convidar el PP a afegir-se a la iniciativa, a rectificar en la seva actitud, que almenys s’abstingues­sin en la votació; però el partit que encara lidera Alberto Fabra va votar en contra de la comissió d’investigac­ió. Finalitzat l’acte, tots, menys els diputats del PP, es van aixecar de les cadires per aplaudir Beatriz Garrote.

La comissió d’investigac­ió vol anar en paral·lel a la instrucció judicial oberta en el cas. La portaveu de Ciutadans, Carolina Punset, va subratllar sobre això que “una cosa és la responsabi­litat penal i una altra la política”. El president Ximo Puig va afegir que “hem de saber tota la veritat de la gestió institucio­nal, caigui qui caigui”. En el terreny penal, l’Audiència de València va decidir recentment estimar parcialmen­t els

El PP va votar en contra de la comissió, i va rebre crítiques dures de l’oposició i les víctimes del sinistre

recursos de la Fiscalia i l’associació de víctimes contra l’arxivament, el setembre del 2013, de l’ampliació de la investigac­ió de l’accident.

Amb la decisió adoptada ahir a les CortsValen­cianes, les víctimes van anunciar que deixaran de manifestar-se cada 3 de juliol a la plaça de la Verge. Ho han fet més d’un centenar d’ocasions des d’una setmana després del sinistre; al principi molt sols, però des de fa dos anys acompanyat­s de milers de persones. Ahir, van celebrar l’última concentrac­ió, secundats pels líders de tots els partits, excepte el PP.

 ?? GUSTAVO GRILLO / EFE ?? Familiars de les víctimes celebren la decisió de les Corts
GUSTAVO GRILLO / EFE Familiars de les víctimes celebren la decisió de les Corts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain