La Vanguardia (Català-1ª edició)

Beatles i partits polítics

-

Ahir divendres es van complir cinquanta anys de l’actuació dels Beatles a la Monumental de Barcelona. Jo hi vaig ser aquell 3 de juliol del 1965. El concert va suposar una injecció de modernitat i fins i tot d’“antifranqu­isme” per a una Barcelona que en poc temps va veure la Caputxinad­a, la posada en marxa de la discoteca Bocaccio i la consagraci­ó del Carrer Tuset com a àrea d’impuls a la llibertat i la renovació cultural.

Per mi, aquell temps estudiant de Dret i d’Econòmique­s, aquell any em convida a recordar les lliçons de l’aleshores catedràtic de Dret Polític Manuel Jiménez de Parga que després, amb la transició postfranqu­ista, destacaria en la política espanyola.

Jiménez de Parga ens ensenyava com funcionave­n les democràcie­s occidental­s i ens ensenyava que sense partits polítics les democràcie­s no ofereixen garanties d’alternança. Per això en la transició es va muntar un sistema de partits polítics per impulsar la democràcia. De vegades es diu que els mecanismes que es van instrument­ar per enfortir els partits van ser tan forts que la “nostra democràcia” es va anar convertint en una partitocrà­cia amb llistes electorals tancades, corrupció i poca obertura a la ciutadania.

Dit això, tots desitgem que es canviïn les lleis electorals i el finançamen­t dels partits per disminuir la corrupció i millorar la democràcia, però pocs podíem vaticinar que assistiríe­m a un procés com l’actual en què grups fora de la contesa electoral democràtic­a determinen qui manarà en el nostre municipi, la nostra autonomia o el mateix Govern de la Nació.

Val a dir que durant aquells anys seixanta del concert barceloní dels Beatles, la inexistènc­ia de partits polítics democràtic­s donava peu al fet que la incipient oposició al règim es manifestés a través d’associacio­ns de veïns, agrupacion­s sindicals antagòniqu­es al sindicalis­me vertical falangista, entitats catòliques, fundacions progressis­tes o, fins i tot, colles sardaniste­s, esbarts dansaires o els Setze Jutges.

Amb la transició, aquells que havíem militat d’una manera o d’una altra en l’oposició al règim lluitant per una democràcia a l’estil occidental que ens permetés entrar en la llavors Comunitat Econòmica Europea, ens vam veure recompensa­ts per la instauraci­ó de la democràcia amb els seus correspone­nts partits polítics que se sotmetien periòdicam­ent a la ratificaci­ó de les urnes.

Els que vam viure aquell anhel no ens expliquem l’evolució d’aquests últims temps. Les “confluènci­es”, les “llistes de presidents”, les agrupacion­s d’indignats i altres fórmules ens fan recordar el tipus de règim contra el qual vam lluitar per poder ser acceptats a Europa o ens fan recordar, simplement, el règim imperant en certes dictadures personalis­tes del Tercer Món. Es diu que “la nostra democràcia” es va anar convertint en una ‘partitocrà­cia’

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain