La Vanguardia (Català-1ª edició)

La veritat sobre el metro de València

-

NOU anys després de l’accident del metro de València que va costar la vida a 43 persones i en el qual 47 més van resultar ferides, les Corts Valenciane­s han reobert el cas amb la constituci­ó d’una comissió d’investigac­ió per aclarir les causes i possibles responsabi­litats d’aquell tràgic succés. No és la primera vegada que els parlamenta­ris valencians ho investigue­n. Una comissió parlamentà­ria, amb el Partit Popular amb majoria absoluta a l’hemicicle, va concloure que la causa de l’accident havia estat l’excés de velocitat, però no en va trobar responsabl­es. La tenacitat de l’associació de víctimes del metro va demostrar finalment que en la comissió s’hi havien ocultat proves i s’hi havien manipulat testimonis, cosa que va obligar el jutge a reobrir el cas l’any 2013. Ara ho fan les Corts.

La gestió que van fer el Govern i el Parlament valencians d’aquell accident va ser sens dubte molt deficient i va deixar les víctimes sense empara respecte del seu dret a conèixer la veritat. Però no van defallir. Al contrari. A la seva presència el dia 3 de cada mes a la plaça de la Mare de Déu, que recordava un cas que s’havia tancat judicialme­nt i parlamentà­riament en fals, s’hi van sumar les investigac­ions per aclarir la veritat, i per fi han aconseguit que la qüestió es reobri gràcies a les noves proves i al canvi polític que hi ha hagut a València arran de les passades eleccions municipals i autonòmiqu­es. Un canvi al qual, sens dubte, no és aliena la gestió del PP d’aquell accident.

Les noves Corts, en el seu primer plenari d’ahir, van convidar les víctimes del metro i van aprovar obrir la comissió d’investigac­ió amb els únics vots en contra del Partit Popular. És de justícia que es coneguin les causes per les quals aquell comboi de Ferrocarri­ls de la Generalita­t va descarrila­r fatalment en un revolt, a prop de l’estació de Jesús, el dia 3 de juliol del 2006. Les crítiques es van centrar en el sistema de frenada automàtica davant un excés de velocitat, que no va funcionar a causa que no s’havia instal·lat a tota la xarxa per tal d’abaratir el cost de l’obra.

Es dóna la circumstàn­cia, a més, que tres anys abans de l’accident, un altre comboi havia descarrila­t en el mateix revolt sense que s’hagués pres cap mesura. Però el que va ser pitjor va ser la insensibil­itat dels responsabl­es polítics de la Generalita­t a la demanda de l’opinió pública sobre les causes del fet i la manipulaci­ó de proves per obstaculit­zar-ne la investigac­ió.

És d’esperar que la nova comissió parlamentà­ria n’aclareixi els fets i depuri les responsabi­litats polítiques conseqüent­s. És de justícia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain