La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ordre i llibertat

-

Eren uns cinquanta. Els xiulets anunciaven la seva entrada en un banc del centre de Barcelona. Les samarretes verdes reivindica­ven l’acció de la PAH casualment el matí del mateix dia que l’alcaldessa es reunia a la tarda amb representa­nts d’entitats financeres per abordar el drama dels desnonamen­ts. Feia més d’un mes que no es presentave­n a la zona on la seva presència havia estat habitual. Van empaperar tantes vegades les vidrieres d’un altre banc que per als veïns ja formaven part del paisatge.

El dia anterior havia transcendi­t un resum personal d’Ada Colau de la seva reunió amb el president d’una altra entitat. Cita que mai no va constar ni abans ni després a l’agenda oficial ni al web del Consistori. Anècdotes que, sense ser encara un símptoma, pronostiqu­en un canvi en les formes encara que no necessària­ment ho seran de fons. Perquè Barcelona en Comú està lluny de la majoria política per imposar els seus criteris i perquè l’hàbit del poder, sumat a la responsabi­litat a què obliga, acaben modulant actituds. Ja va passar en els L’equip de Colau haurà d’aprendre que, en política, les formes són tan importants com el fons primers dies de mandat. Els sectors acostumats a moure els fils des de l’ombra van llançar la seva ofensiva a partir de la sobtada reaparició del top manta en llocs on no n’hi solia haver. Els comerciant­s van alçar la veu, el cos de la Guàrdia Urbana va aprofitar per denunciar que ja no feia hores extres i el conat tendenciós que la ciutat anava a la deriva va servir per satisfer l’ego d’aquells que creuen que els barcelonin­s es van equivocar votant el canvi. Interessan­t lectura que solen fer de la democràcia els que declinen les seves responsabi­litats anteriors. Les que havien d’haver tingut en compte abans pensant en les necessitat­s dels que pagaven la crisi a un preu desmesurat.

Qui cregui que avui estem al llot que es pregunti per aquella pols. Això no avala, en absolut, que l’esquerra governant disposi encara de cap autoritat moral. La tindrà quan se l’hagi guanyada i els ciutadans decideixin concedir-l’hi. I perquè això passi, l’equip de Colau haurà d’aprendre que en política, com en la vida, les formes són tan importants com el fons. I que les decisions han d’anar acompanyad­es d’explicacio­ns convincent­s lluny de les justificac­ions autocompla­ents. Si una persona diu que arriba per canviar les coses i actuar de manera transparen­t no pot caure en l’error ni de la impunitat ni de la revenja.

És aquí on l’esquerra està obligada a un plus de pedagogia proporcion­al al de l’ètica que creu que se li suposa. I la seva didàctica del poder també passa per fer comprendre als seus seguidors que incivisme no és sinònim de llibertat ni ordre de repressió. Qui cregui el contrari no ha entès res. Ni tan sols què representa ser d’esquerres. Albert Camus ho va avalar: la llibertat està feta sobretot de deures.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain