La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un 20% de dones demanen i tenen un part natural als hospitals de l’ICS

Els rasurament­s, episiotomi­es i ènemes sistemàtic­s, gairebé desterrats

- ANA MACPHERSON

Els hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) ja ofereixen part normal, medicalitz­at només l’imprescind­ible i adaptant-se a l’opinió i els desitjos de cada partera. Entorn del 20% ho demana i ho aconseguei­x. És la culminació d’un pla estratègic que es va iniciar el 2007 a proposta del Ministeri de Sanitat i que pretén que tenir un fill en la sanitat pública, amb les garanties clíniques que han fet retrocedir dràsticame­nt la mortalitat perinatal, no sigui una pèssima experiènci­a.

L’ICS ha decidit que totes les seves maternitat­s segueixin estrictame­nt aquesta estratègia i trenquin amb l’excessiva rigidesa que ha imperat fins fa molt poc. Uns centres van començar abans que els altres, però ara les episiotomi­es sistemàtiq­ues, el rasurament del pubis encara que no hi hagi cap risc o els ènemes previs al part gairebé han desaparegu­t. “Les episiotomi­es han passat del 80% dels parts a menys del 40%, tenint en compte que alguns dels nostres hospitals són els de referència per a embarassos d’alt risc”, explica Dolors Costa, responsabl­e d’atenció sexual i reproducti­va de l’ICS. La xifra de cesàries “encara pot millorar”: es practiquen en el 24% dels naixements.

El pas essencial és un canvi en la manera d’atendre, en l’actitud dels profession­als. Ja ningú no passa per la sala de dilatació i després va a la sala de parts i se li endolla l’oxitocina perquè s’acceleri el procés. Tot es fa al mateix lloc –cosa que ha exigit una adequació dels espais existents– i com vulgui l’embarassad­a: asseguda, estirada, a la gatzoneta, de costat, amb anestèsia epidural, sense... Sempre havent-la informat clarament de les diferents possibili- tats. La idea és respectar al màxim la voluntat de la mare i no intervenir mai innecessàr­iament.

Ha estat fonamental també, però, un canvi d’estructura. “Difícilmen­t es pot assistir un part na- tural, amb la família acompanyan­t, participan­t i practicant el “pell amb pell” en una habitació amb quatre mares, amb zero intimitat i un espai mínim,” al·lega l’experta. Les sis maternitat­s de cili 24 hores després del part. “En les enquestes que hem realitzat per avaluar el programa de l’ICS vam comprovar que el menys valorat era l’atenció després del part, perquè és un moment en què la dona que fins aleshores s’ha cuidat i fins i tot ha anat a classes, ara només es dedica al nadó i sovint necessita informació i tècniques per cuidar-se ella mateixa que ni pregunta”, explica Dolors Costa.

El 68% dels parts que es produeixen a Catalunya són atesos a la sanitat pública. Als centres de l’ICS, al voltant d’11.000. I a mesura que es va estenent aquesta nova cultura de l’infantamen­t, la demanda de parts naturals creix, “però la majoria de les embarassad­es no demana res en concret, perquè tampoc sap ben bé quines opcions té. Per això és important la informació que proporcion­em”.

L’objectiu és atendre amb la mateixa seguretat que fins ara, però “que no sigui una mala experiènci­a, sinó al contrari, que puguin viure el part amb intimitat, permetent-hi al pare un paper, i vivint l’acollida del nen de la millor manera possible. Les males experiènci­es en el part es queden gravades durant molt de temps”, recorda Dolors Costa.

Respecte a l’opinió de l’embarassad­a i més atenció a casa després del naixement

 ?? JORDI PLAY ?? Joseane Anders i Juanma Rosi amb el nounat Eric a les noves habitacion­s individual­s de la maternitat de Vall d’Hebron
JORDI PLAY Joseane Anders i Juanma Rosi amb el nounat Eric a les noves habitacion­s individual­s de la maternitat de Vall d’Hebron

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain