La Vanguardia (Català-1ª edició)

Terrassa tindrà ‘metro’ el dia 29

- PALOMA ARENÓS Terrassa

Amb una inversió de 401 milions d’euros, l’entrada en servei de la prolongaci­ó dels FGC arriba després de 12 anys de retard Després d’una dècada d’obres, el metro de Terrassa ja és una realitat. La prolongaci­ó dels Ferrocarri­ls de la Generalita­t de Catalunya (FGC) amb les noves estacions de Vallparadí­s Universita­t, Terrassa Estació del Nord i Terrassa Nacions Unides, es posarà en marxa el pròxim 29 de juliol, després d’unes quantes setmanes de proves, segons han confirmat a aquest diari fonts de Territori de la Generalita­t.

Amb una inversió de 401 milions d’euros –la més gran en obra pública a la ciutat–, la línia S1 dels FGC circularà per les estacions de Les Fonts i Rambla per continuar al llarg d’un recorregut de 4,5 quilòmetre­s en un tram de doble via cap a la zona università­ria. Aquesta zona disposa d’un gran aparcament i zona comercial i sanitària. Després continuarà cap a l’estació del Nord de Renfe –on s’ha construït un intercanvi­ador amb Ferrocarri­ls– i seguirà cap al nord de Terrassa, al barri de Can Roca,

ELS VIATGES La Generalita­t estima que la demanda prevista per dia és d’uns 22.000 usuaris

on s’ha habilitat un altre pàrquing i el dipòsit de trens al final de la línia. La demanda prevista és d’uns 22.000 viatgers per dia, fet que porta Territori a estimar que el Metro de Terrassa l’acabaran utilitzant un milió de persones al cap d’un any.

Malgrat les molèsties que han provocat al llarg de 12 anys –per canvis de traçat i de trànsit, sondatges, tremolors, sorolls i pols– són unes obres molt esperades per la ciutadania, ja que és una aposta ferma pel transport pú- blic, amb el consegüent estalvi d’emissions de CO . Però la Generalita­t ha topat amb més d’una pedra –literal i metafòrica– en aquests anys de feina. Una modificaci­ó del projecte i del sistema constructi­u després de l’enfonsamen­t d’un túnel al Carmel de Barcelona el 2005 van retar- dar les feines de la tuneladora. Fins al gener del 2008, les excavacion­s es van haver de parar a causa del descobrime­nt de restes arqueològi­ques molt valuoses al torrent de Vallparadí­s. I el gener del 2012 es van tornar a frenar nou mesos per falta de liquiditat, fins que el Govern va renegociar el pagament en anualitat fins al 2019.

El 2014, el conseller Santi Vila va formalitza­r un acord de lloguer a Mútua Terrassa d’un espai de 14.000 metres quadrats per ubicar serveis d’atenció sanitària dins de l’estació de Vallparadí­s Universita­t, amb una vigència de 50 anys i un import de nou milions d’euros. En aquest espai s’han traslladat les consultes externes i part d’urgències al nou edifici que està ubicat en l’altre extrem del parc de Vallparadí­s.

A Sabadell, les obres de prolongaci­ó dels FGC costen 420 milions i acumulen més retard que les de Terrassa. La construcci­ó de les estacions de Can Feu-Gràcia, Plaça Major-Centre, Creu Alta-Eix Macià, Plaça Espanya (amb intercanvi­ador Renfe) i Ca n’Oriac-Nord podria estar acabada el 2016. Territori ha invertit 4,3 milions per retirar 116.000 metres cúbics de terra, suposadame­nt contaminad­a, acumulats al costat del parc del Nord des que van començar les obres de l’estació de Ca n’Oriac.

L’ALTRE PROJECTE A Sabadell, les obres de Ferrocarri­ls acumulen més retard, però es podrien acabar el 2016

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain