La Vanguardia (Català-1ª edició)

La ciutat spa i més sana

Budapest és la capital europea del ‘wellness’ i la destinació perfecta per als qui vulguin combinar cultura i benestar

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

Avui en dia les ciutats competeixe­n amb duresa les unes contra les altres per atreure la màxima quantitat possible de visitants. Per aconseguir-ho, moltes han optat per especialit­zar-se en un tipus concret de turisme.

Budapest ha apostat pel wellness. La capital d’Hongria, especialme­nt Buda, té un tresor: el dels banys i les aigües termals. Els banys i les aigües termals ja eren ben coneguts a l’època dels celtes, i els romans, grans aficionats a les termes, i els turcs, amb el seu hammam, que també n’hi ha algun a Budapest, molts segles després, tampoc no hi van fer vores. Tot i que la demanda ha canviat des d’aleshores i als banys clàssics s’hi han afegit els spa i els centres dedicats al wellness, el visitant no es podrà pas queixar amb aquesta abundància d’oferta.

Els banys formen part de la vida i la cultura hongareses des de fa segles. Els celtes van anomenar el territori on es van assentar “ak-ink”, és a dir, “aigua abundant” o “bona font”, nom del qual prové l’antiga paraula llatina “aquincum”, de la qual deriva el gentilici que designa els habitants de Budapest.

Els balnearis són salut, lleure, i descans, també en el dia a dia, i per això els habitants de la ciutat són usuaris fervorosos dels seus banys i piscines.

Budapest és la capital que té més fonts termals i d’aigua terapèutic­a del món, i per això el 1934 la ciutat va rebre el títol de “ciutat balneari”.

A tota la ciutat hi ha 6 banys terapèutic­s i 7 piscines municipals, la majoria de les quals també disposen de piscines termals. Els balnearis són l’escenari per descansar tranquil·lament, mentre que les piscines ofereixen la possibilit­at de fer-hi un capbussó, prendre el sol i passar un dia agradable en família.

Aquells que pateixin d’alguna classe de malaltia de les vies biliars, de l’estómac o intestinal poden anar a beure l’aigua dels banys Lukács (Frankel Leó utca 25-29) o dels banys Széchenyi ( Állatkerti krt. 9-11). L’aigua de

‘APPS’ ÚTILS

Una guia per saber quines són les principals atraccions a Budapest. iOS / Android / Gratis

El fröcc és una beguda típica d’Hongria que té moltes varietats diferents. iOS / Android /Gratis

Ofereix un mapa amb cerca d’adreces i un planificad­or de rutes de transport públic. iOS / Android / Gratis Lukács també és beneficios­a en casos de malalties inflamatòr­ies cròniques de l’aparell respirator­i.

Per acabar de fer honor a aquesta denominaci­ó de “ciutat balneari”, Budapest té diversos hotels que basen la seva oferta, més enllà dels serveis tradiciona­ls, en l’aigua, tant a la capital com a la rodalia.

Els hotels terapèutic­s ofereixen tractament­s sense ser hospitals, per poder tornar a la nos- tra vida quotidiana amb energies renovades. A les cartes de molts hotels hi ha plats saludables, i si ens ve de gust picar alguna cosa durant la passejada per la ciutat, es poden visitar els mercats locals i comprar fruites i verdures fresques als productors dels voltants i així no malgastar els quilos perduts durant les caminades. També podem seure al restaurant vegetarià Napos Oldal (Jókai utca, 7) o al bar Nostro Gastronomy (Krúdy Gyula utca, 4), on els plats, en la mesura possible, es preparen sempre fent servir ingredient­s locals.

Per allotjar-se, el Danubius Grand Hotel Margitszig­et, construït el 1873, és en una zona verda i tranquil·la de l’illa de Margarita, al centre de Budapest. Té una zona de spa àmplia on s’ofereixen diversos tractament­s i està comunicat, mitjançant un passadís subterrani, amb el Danubius Health Spa Resort Margitszig­et, que allotja un dels spas més importants d’Europa. Una altra possibilit­at és l’hotel Géllert, inaugurat el 1918 i que comparteix edifici amb el famós spa Géllert a la riba del Danubi.

També pot ser que no vulguem allotjar-nos de cap manera en un hotel amb spa, però que un dia ens vingui de gust permetre’ns el caprici de gaudir-ne i relaxar-nos-hi. En aquest cas, podem anar al Magnolia Day Spa (Zoltán utca, 3) o a la Mandala Day Spa (Ipoly utca, 8).

A la regió dels voltants de Budapest, l’hotel Liget Thermal, a Érd, o a l’hotel Aquarell, a Cegléd, es pot trobar la combinació perfecta de wellness i cultura, perquè després d’un tractament regenerado­r en un hotel de Visegrád podem fer una excursió a Esztergom, a Budapest mateix o bé a Dobogók.

Però si el que ens agrada és més aviat experiment­ar les energies de la naturalesa per revitalitz­ar-nos, potser ens podríem adreçar als boscos de Dobogók o als miradors de les muntanyes de Buda, com per exemple el de Nagy-Hárs o el de János.

No obstant això, els amants del wellness saben que el cos no només val la pena cuidar-lo, sinó que també és important entrenar-lo i fer exercici. A Budapest i el seu voltant podem triar entre moltes possibilit­ats per practicar esport.

Els celtes van anomenar Hongria “ak-ink”, és a dir, “aigua abundant”, terme d’on deriva el gentilici de Budapest Les cartes de molts hotels tenen sempre opcions per menjar de manera sana i nutritiva

 ?? CHRIS NIEDENTHAL / GETTY ?? Els habitants de Budapest són els primers que gaudeixen de la considerab­le quantitat de banys termals que té la ciutat
CHRIS NIEDENTHAL / GETTY Els habitants de Budapest són els primers que gaudeixen de la considerab­le quantitat de banys termals que té la ciutat
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain