La Vanguardia (Català-1ª edició)

El triomf de la curiositat

La nonagenàri­a Iris Apfel rep la més gran de les ovacions de la setmana de moda

-

Una dringadiss­a anuncia l’arribada d’aquesta dona, petita i amb ulls curiosos sota les seves caracterís­tiques ulleres rodones, vagi on vagi. És l’entrexocar dels nombrosos collarets i braçalets que sempre porta posats Iris Apfel.

Convidada en l’edició de la 080 que finalitzav­a ahir al vespre, aquesta dona gran de cap clar, intel·ligent i vigorosa, rebia la més gran i més llarga ovació de tota la setmana. S’ho mereix per moltes coses, però més que res per la vitalitat i l’energia que continua exhibint als 93 anys, i que va demostrar durant la seva estada a la ciutat.

La seva passió per les compres és el que ha fet famosa aquesta do- na, davant la seva pròpia sorpresa i passats els 80 anys d’edat. La culpa va ser de l’exposició retrospect­iva que el Metropolit­an de Nova York li va dedicar el 2005, en la qual es mostrava una part de la seva extensa, i impression­ant, col·lecció de roba, accessoris i tota mena d’ornaments i objectes quotidians o del més rar.

Als seus armaris, enormes i ben ordenats, s’hi barregen creacions de grans firmes de la moda de diverses dècades amb peces de bijuteria i quincalles de mercat ambulant.

Decoradora de professió, afirma que detesta la bellesa i considera que crear-se un estil tan propi com el seu és tot un afany i una feina. Tornava a Barcelona, ciutat que va visitar ja el 1953 i posteriorm­ent a començamen­ts dels setanta, i en lloc de visitar monuments va insistir a donar una volta pels Encants de les Glòries, on no pot evitar comprar “unes bosses, collarets i botons de nacre”, concreta. Abans va voler anar al museu del Disseny per veure la col·lecció de moda, especialme­nt els vestits de Balenciaga, a qui considera el millor cosidor de la història.

Els cabells curts d’un blanc immaculat, les seves granadures de gran mida i colorit, però sobretot les seves contundent­s ulleres rodones, fan que la seva imatge sigui tan icònica com reconeixib­le, i venerada pel món de la moda. Als 93 anys lamenta no ser capaç de fer tantes coses com abans, però en continua fent moltes, com impartir un curs a la universita­t de Texas o preparar el llegat que donarà al museu Peabody Essex de Massachuse­tts.

El seu patrimoni es veurà incrementa­t sens dubte amb les compres d’aquests dies a Barcelona, com dues jaquetes que no va poder evitar comprar a la botiga de Custo, una marca que li agrada pel colorit i els vistosos estampats, i alguns llibres. Potser se li quedaran curtes les sis maletes plenes de roba i complement­s amb què va viatjar des de Palm Springs, on viu amb Carl, el seu marit, de 101 anys d’edat. /

 ?? TONI ALBIR / EFE ?? Iris Apfel, a la Fundació Miró de Barcelona, on va presentar el documental Iris en el marc de la passarel·la 080
TONI ALBIR / EFE Iris Apfel, a la Fundació Miró de Barcelona, on va presentar el documental Iris en el marc de la passarel·la 080

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain