La Vanguardia (Català-1ª edició)

Poesia i + celebra deu anys apostant per la transgress­ió

El festival de Caldes s’omple de propostes contemporà­nies

- FEDE CEDÓ Caldes d’Estrac

El que va començar com íntims recitals de poesia, trobades de Josep Palau i Fabre amb els seus amics als jardins de la seva fundació, deu anys després es consolida com un dels festivals poètics de referència de la costa catalana. A la proposta inicial s’hi han sumat noves discipline­s que completen l’ambient propi d’un festival, amb música, dansa o teatre. En el desè aniversari del Festival Poesia i + (des d’ahir a la nit fins a l’11 de juliol) s’incorporen nous escenaris en poblacions veïnes de Caldes d’Estrac, com Sant Vicenç de Montalt, Sant Andreu de Llavaneres i Arenys de Mar.

Sota la direcció d’Eduard Escofet i el director de la Fundació Palau, Pere Almeda, el festival manté l’actitud avantguard­ista i en ocasions transgress­ora que hi va voler imprimir Palau i Fabre. “El que proposem no té una línia tradiciona­l” reconeix Almeda. “La poesia està molt reverencia­da i el que volem és profanar-la”. Aproximar la poesia i “que el públic vingui als recitals com si anés al cinema” és la seva finalitat. “La música i la poesia van néixer alhora”, cita Almeda el poeta Enric Cassasses per explicar la fusió de recitals i concerts.

En aquesta edició destaquen les noves generacion­s amb un conjunt actuacions protagonit­zades per “joves que fan poesia”, cosa que connecta directamen­t amb l’esperit de Palau i Fabre. Així, el moment culminant és la Nit de Poetes amb Marc Romera, Maria Cabrera i Carles Rabassa. Altres recitals traslladen al Maresme la generació de joves poetes com Esteve Plantada, Anna Gual, Laia Noguera, Jaume Pons Alorda o Josep Pedrals. Una fórmula que vol mostrar l’actual vivor de la poesia catalana.

De les propostes de concerts vinculades a la poesia destaquen Joan Miquel Oliver, ex Antònia Font; David Carabén de Mishima; Maria del Mar Bonet, amb

“La poesia és molt reverencia­da i el que volem és profanar-la”, diu el director de la Fundació Palau

un concert centrat en poetes dels països catalans; Santiago Auserón, el Juan Perro de Radio Futura, amb el seu costat més poètic i personal; Maria Rodés, amb una proposta íntima relacionad­a amb els somnis o el concert de Ferran Palau amb peces del seu nou àlbum. Un concert únic exclusiu per al Poesia i + l’oferiran Gerard Quintana, Xarim Aresté i Pol Fuster.

Mantenint el caràcter de Josep Palau i Fabre, el festival inclou un espai dedicat als clàssics presocràti­cs en la seva programaci­ó. Víctor Sunyol i Jordi Oriol, de la companyia IndiGest, amb la Caiguda de l’Hac, una nova interpreta­ció del Hamlet de Shakespear­e. El punt local provindrà de Pep Blai, el músic internacio­nal resident a Caldetes que oferirà la llegenda de Les Dones d’Aigua, un recreació del mite propi del territori relacionat amb les fonts termals que donen nom a Caldes.

I, com conclusió, l’11 de juliol una Revetlla Poètica i popular a la platja de Sant Vicenç de Montalt. La culminació d’un festival amb música electrònic­a i punk amb grups liderats per joves poetes com Anna Pantinat del grup Pentina’t Lula.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain