La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vallbona, monestir i cinema

- PAU ECHAUZ Vallbona de les Monges

Espai Museístic és el primer museu dedicat al cinema de les comarques de Lleida. Queraltó, membre de tres acadè- mies de cinema, l’europea, l’espanyola i la catalana, ha reunit al llarg de quaranta anys més de vint mil objectes, relacionat­s amb el setè art. El seu somni és crear, a la seva localitat natal, un museu pedagògic i interactiu de la història del cinema per a tots els públics, que sigui una eina útil, cultural, educativa i de coneixemen­t per a la present i les futures generacion­s en tots els nivells de l’aprenentat­ge.

L’espai es divideix en dues sales que reuneixen més d’un centenar d’objectes. La primera acull ombres franceses, vidres pintats a mà per a les llanternes màgi- ques, zootrop, praxinosco­pi, kinora, càmeres fotogràfiq­ues, filmadores i projectors, una moviola profession­al i una cabina de cinema de 35mm, entre altres peces.

La segona sala, denominada El món de Josep M. Queraltó, és un homenatge a la seva persona, definida per molts com “El mestre cinematogr­àfic”, i al seu amor pel setè art. Entre altres objectes conservats per Queraltó destaquen ràdios i televisors, entre ells, un prototip anglès del 1907, a més de l’antic projector de cinema del poble que ara funciona perfectame­nt. En aquest espai també es troba la re- producció d’un taller semblant al lloc on havia treballat Josep Maria de jove.

Completen aquesta sala uns plafons on hi ha retalls de premsa, pòsters i fotografie­s que s’han generat durant més d’una dècada per donar a conèixer la seva tasca, el projecte i la col·lecció de Josep M. Queraltó. Des d’avui, a Vallbona de les Monges, l’Espai Museístic Josep M. Queraltó ofereix sessió contínua.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Josep M. Queraltó i alguns dels objectes que s’exposen a l’Espai Museístic del Cinema
ROSER VILALLONGA Josep M. Queraltó i alguns dels objectes que s’exposen a l’Espai Museístic del Cinema

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain