La Vanguardia (Català-1ª edició)

Amb totes les alertes enceses

Utrecht es prepara per acollir avui entre mig milió i 800.000 espectador­s

- UTRECHT Enviat especial

Els responsabl­es de l’ordre públic del Tour no són amics, lògicament, de parlar de les mesures de seguretat i encara menys de si la cursa es troba sota amenaça. Un cop anul·lada la intenció de la policia local d’Utrecht d’aprofitar la repercussi­ó del Tour per les seves lluites particular­s, ara toca man- tenir la seguretat dels components de la caravana i dels espectador­s que voldran seguir la cursa des de pobles i carreteres.

Segons la versió de l’agència France Presse, el Tour comptarà “com cada any” amb uns vint mil policies, gendarmes i bombers mobilitzat­s, “però aquest cop amb el rerefons d’un risc terrorista incrementa­t”, s’explica.

S’anuncien més controls de seguretat a les zones de sortida i arribada de les etapes i també en els recorregut­s per identifica­r “qualsevol moviment que pugui sembla anormal”, segons que ha explicat el portaveu del ministeri de l’Interior francès, Pierre-Henry Brandet.

Al mateix temps, Utrecht es disposa a viure la seva gran festa. En una població de 335.000 habitants es calcula que cada dia uns 25.000 es desplacen a la feina en bicicleta, l’autèntica reina de la circulació rodada en els seus 245 quilòmetre­s de pistes reservades. Amb la contractac­ió de l’inici del Tour 2015 aquesta ciutat neerlandes­a vol batre el rècord de Rotterdam (sortida de l’any 2010, quan va aplegar vora un milió d’espec- tadors). Però les previsions són conservado­res i oscil·len entre mig milió i 800.000 espectador­s. Serà, en qualsevol cas, una petita revenja perquè el projecte d’Utrecht, que va néixer el 2002, va rebre un cop molt dur quan Rotterdam li va passar al davant. La candidatur­a de Rotterdam es va rebre a Utrecht com un cop baix, una traïdoria. A més, l’any 2012, arran de la confessió de dopatge de Lance Armstrong, Utrecht va perdre un dels seus patrocinad­ors principals, Rabobank.

Les autoritats locals han aconseguit, amb diferents ajuts privats, un finançamen­t total de 15 milions d’euros i avui esperen fer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain