La Vanguardia (Català-1ª edició)

Grècia i la polis

-

José García Montalvo

Han passat tantes coses en la negociació amb Grècia, i a tanta velocitat, que correm el risc de perdre’ns en els detalls (les insolèncie­s gregues, les seves accions inesperade­s, les reaccions airoses dels socis europeus...) perquè potser hem oblidat l’essència del problema. La qüestió fonamental no és econòmica. Examinar els detalls de les diferents propostes no porta a enlloc, ja que la negociació econòmica només és una excusa. La ruptura de la negociació per uns quants euros ho va mostrar amb

JOSÉ GARCÍA MONTALVO, claredat. La solució del problema econòmic és clara: Grècia no podrà pagar el seu deute i en algun moment hi haurà un altre quitament.

Amb aquest principi, passem al que és important: la política, paraula que prové de la polis grega. Una cessió a les demandes gregues o un acord que es pogués interpreta­r com a tal podria generar un terratrèmo­l polític a Europa. The Economist ho expressava d’una manera molt gràfica a la portada: “El meu gran divorci grec”, era el títol de la pel·lícula. La primera crítica ci- nematogràf­ica era: “No puc esperar a veure la segona part”. Firmat: Podem. Aquest és el gran problema: qualsevol cessió donaria aire a partits com Alternativ­a per Alemanya o els Veritables Finlandeso­s i posaria en perill els governs de molts estats europeus. A més a més, tenint en compte que tots aquests partits són profundame­nt euroescèpt­ics, també posaria en perill justament la mateixa institució que es voldria protegir amb una cessió que mantingués Grècia en l’euro. Per tant, l’única possibilit­at d’acord és que Tsipras s’age- nolli. La visió simplista de Merkel com a flagell dels grecs oblida reconèixer que la majoria dels alemanys, els finlandeso­s i els ciutadans d’altres països pensen de la mateixa manera i que els polítics es mouen per la probabilit­at de reelecció futura.

Tot i això, Tsipras continua pensant que té la mà guanyadora. El raonament, correcte en un buit polític, és que l’eurozona farà qualsevol cosa per impedir que es produeixi l’expulsió d’un dels seus membres. El cost de la sortida seria molt alt a mitjà i llarg termini, ja que significar­ia que l’euro no és irreversib­le i això soscavaria la raó de la seva pròpia existència. El que sembla que Tsipras no entén és que aquest cost té diferent valor per als països de l’euro en funció de les conseqüènc­ies polítiques que pogués tenir la cessió davant les seves pretension­s.

Si els governants actuals dels països de l’euro consideres­sin que la conseqüènc­ia és la victòria de molts partits euroescèpt­ics en les pròximes eleccions, aleshores el cost de la sortida de Grècia de l’euro seria zero i l’estratègia de Tsipras no tindria cap valor. La relaxació de les condicions del rescat i els quitaments arribaran, però no ara. I segurament no mentre Syriza continuï governant.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain