La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les inversions de les empreses espanyoles a Grècia es desplomen

- CONCHI LAFRAYA PIERGIORGI­O M. SANDRI Madrid/Barcelona

Les empreses espanyoles fugen de Grècia. Des que va començar la crisi, el capital inversor espanyol ha fet marxa enrere. Les inversions van caure un 63% el 2014, fins als 546,1 milions d’euros.

Però no només van disminuir les inversions directes, sinó que les desinversi­ons van ser molt superiors. D’acord amb les dades oficials de l’ICEX, els fluxos nets emesos d’inversió directa a Grècia presenten saldos negatius els darrers cinc anys.

L’any 2008, abans de la crisi, el saldo amb Grècia, entre inversi- ons i desinversi­ons, era positiu i superava els 1.111 milions d’euros. A partir de l’exercici 2010, l’hemorràgia ha estat constant. S’han repatriat en aquest període a Espanya un total de 360 milions d’euros.

Xavier Mendoza, director de l’OEME-Observator­i de l’Empresa Multinacio­nal Espanyola d’Esade, reconeix que la situació que viu el país hel·lè espanta l’inversor. “El col·lapse que ha patit l’economia del país, amb una retallada del 25% del PIB, no té parangó. Només es van registrar dades similars als països de l’Europa de l’Est durant la fase de transició del comunisme a l’economia de mercat”. De totes maneres, Mendoza recorda que en conjunt la presència inversora i exportador­a espanyola al país és poc significat­iva, de manera que “l’impacte més gran per a Espanya pot provenir d’una crisi del deute sobirà als mercats”.

Els sectors més atrets per aquest mercat van ser les infraestru­ctures, l’energia, el turisme i el consum. Però aquestes inversions no arriben al 0,3% del total de les espanyoles a l’estranger. Per això el ministre d’Economia, Luis del Guindos, va destacar dilluns passat a la roda de premsa que va oferir a la Moncloa “que l’exposició de les empreses espanyoles és baixa”. Els 26.000 milions que tant es diu que Grècia deu a Espanya correspone­n, va aclarir Guindos, al Govern central, i va matisar “que es van concedir de manera solidària”.

Actualment hi ha unes 25 empreses espanyoles assentades a Grècia. El grup Inditex, amb algunes de les seves ensenyes, és una de les multinacio­nals espa- nyoles que més presència hi té, amb més de 155 establimen­ts oberts, encara que suposen només el 3,3% dels que té a Europa. El grup no preveu de cap manera sortir del país, malgrat els esdevenime­nts de les últimes setmanes. Mango és una altra de les firmes de moda que s’hi havia anat implantant a poc a poc, amb més de 12 establimen­ts en funcioname­nt. Després hi ha altres cadenes, com la joguinaire Imaginariu­m o Sfera, que també hi han obert alguns comerços. Entre les empreses de construcci­ó destaquen FCC i Acciona.

Mentre que entre les elèctrique­s, algunes com Iberdrola o Enagás, són de les que també tenen presència a Grècia amb projectes concrets. Quant a les hoteleres, Iberostar hi tenia una dotzena d’establimen­ts, però ara només en té dos a Creta. Meliá conserva únicament un hotel a Atenes dels tres que va arribar a gestionar al país.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain