La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OCDE avisa: un deute de més del 80% del PIB perjudica el creixement

- PARÍS Agències

L’Organitzac­ió per a la Cooperació i el Desenvolup­ament Econòmic (OCDE) va advertir ahir que, tenint en compte diversos criteris, com l’eficàcia de la política fiscal o els vincles entre el deute i la provisió d’infraestru­ctures públiques, un deute brut per sobre del 80% del PIB té conseqüènc­ies “perjudicia­ls” per al creixement. L’OCDE va definir una “zona de perill” en què es comencen a notar els efectes negatius del deute, que en el cas dels membres d’aquesta organitzac­ió internacio­nal amb ingressos elevats situa entre el 70% i el 90% del PIB.

En el cas dels països de l’eurozona, va situar el llindar entre el 50% i el 70%, atesa la falta de control dels països sobre la política monetària, l’absència d’una posada en comú del deute, la de- pendència més gran del finançamen­t estranger...

En un informe, l’organitzac­ió dirigida per Ángel Gurría va reclamar als governs que estableixi­n “objectius de deute prudents” per garantir que les finances públiques ajuden a promoure l’estabilita­t i el creixement econòmic.

En el cas d’Espanya, l’OCDE calcula que, igual com Grècia, Irlanda i Itàlia, necessita registrar un superàvit primari mitjà del voltant del 2% entre el 2014 i el 2040 per aconseguir que el seu deute públic es redueixi fins a un nivell “prudent”, que situa entorn del 50% del PIB.

L’economista en cap de l’OCDE, Catherine L. Mann, va indicar que, a causa en part del lent creixement econòmic, el deute dels governs ha augmentat “amb força” durant la recent crisi, fins a assolir una mitjana a l’OCDE del 111% del PIB el 2013, el seu nivell més alt des del període posterior a la Segona Guerra Mundial. “La nostra investigac­ió mostra que aquests elevats nivells de deute tenen un impacte negatiu en l’economia”, va reiterar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain