La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya aportarà 1.588 milions al nou banc asiàtic

L’organisme finançarà obres de transport, energia i aigua als països de la regió

- CONCHI LAFRAYA Madrid

Espanya es compromet a desemborsa­r 1.761,5 milions de dòlars (1.588 milions d’euros) de capital al nou Banc Asiàtic d’Inversió en Infraestru­ctures. En els cinc primers anys aportarà un 20% (317 milions) i en els pressupost­os del 2016 ja es comprometr­an 63,5 milions. Aquest import es classifica­rà com a actiu financer (capítol 8 dels pressupost­os) perquè no computi com a dèficit públic.

Aquesta aportació permet a Espanya ser un dels 58 països que figurin com a soci fundador, amb la qual cosa disposarà d’un 1,7615% dels drets de vots.

Aquest nou organisme neix amb un capital de 100.000 milions de dòlars (90.172,4 milions d’euros), dels quals un 80% el desemborsa­ran els països membres regionals, amb la Xina al capdavant, i el 20% restant, països de fora de la zona. Està pendent de veure si s’hi sumen alguns països, com els Estats Units, el Japó o el Canadà. Tindrà 12 seients al seu màxim òr- gan de control, dels quals tres els ocuparan els membres no regionals.

L’objectiu d’aquesta nova entitat, que contractar­à unes 700 persones, és “finançar obres de transport, energia i aigua en principi als països asiàtics, però també es permetrà finançar-ne d’altres on hi hagi interessos asiàtics”, assenyala Jorge Dajani, director d’anàlisi macroeconò­mica del Ministeri d’Economia i Hisenda.

El Banc Asiàtic d’Inversió en Infraestru­ctures permetrà a les constructo­res i enginyerie­s espanyoles captar obres a Àsia i aconseguir finançamen­t. De fet, Espanya es troba al capdavant de la captació de recursos econòmics dels bancs multilater­als de desenvolup­ament. En concret, va rebre 347 milions d’euros del Banc Mundial o 301 milions d’euros del Banc Interameri­cà el 2014. D’aquí es dedueix, segons Dajani, que les empreses espanyoles puguin captar entre 360450 milions de finançamen­t a l’any del Banc Asiàtic d’Inversions d’Infraestru­ctures.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain