La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gest de Colau amb la Urbana.

L’alcaldessa dóna la benvinguda “de tot cor” als 93 nous agents que s’incorporen a la policia local de Barcelona

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Després de dues setmanes de recels entre el govern municipal i la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’alcaldessa va donar ahir la benvinguda “de tot cor” als 93 agents que s’incorporen a la plantilla.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va donar ahir la benvinguda a la 87a promoció de la Guàrdia Urbana “de tot cor” i amb tota la solemnitat que dóna a l’acte l’incomparab­le saló de Cent. La salutació i el lliurament de credencial­s és una cerimònia en què excepciona­lment participa l’alcalde de la capital catalana. Algú del seu entorn va assenyalar a Colau l’oportunita­t de veure’s amb part de la seva plantilla policial quan encara es manté el clima d’inquietud i recel entre l’equip de BComú i la Guàrdia Urbana.

La majoria de responsabl­es municipals i comandamen­ts van coincidir a assenyalar que Colau havia estat “afectuosa amb els nous agents”. L’alcaldessa va tenir una actitud molt propera amb els 93 nous policies. “Fa molt poc que també m’he incorporat a l’Ajuntament. Estarem a l’altura. Sé que heu aconseguit grans qualificac­ions a l’Escola de Policia”, va dir Colau durant el discurs.

De la mateixa manera que es va mostrar propera i còmplice amb els nous policies, i per extensió amb el cos policial que depèn directamen­t d’ella, va in- sistir unes quantes vegades que la Guàrdia Urbana es dirigeix inexorable­ment a un procés de reformes. “La Guàrdia Urbana comença una etapa de canvis. És un nou desafiamen­t en una època molt sensible”, va proclamar. I, certament, els moments són sensibles. La plantilla de la policia local barcelonin­a espera expectant aquests canvis “funcionals i estructura­ls”, tal com els va definir fa uns quants dies el comissiona­t de Seguretat, Amadeu Recasens, que també va ser a la taula presidenci­al ahir al costat de l’alcaldessa i el cap de la Guàrdia Urbana, l’intendent major Evelio Vázquez. L’alcaldessa va donar algunes pistes: “Hem d’anar a l’origen dels conflictes que solen estar en la injustícia en aquests temps de crisi. La mediació i la prevenció han de ser la nostra guia”. Va demanar als agents que treballess­in amb “empatia, rigor i ètica”.

El nou govern municipal està decidit que les tasques de policia de proximitat s’han d’incrementa­r. “Volem millorar el que tenim”, va dir Colau, que a més va donar les gràcies als nous agents “per voler ser guàrdies urbans de la ciutat i per la voluntat de servei públic”. Les contínues al·lusions de l’equip de govern municipal a la policia de proximitat poden fer creure que es tracta d’una tasca que fins ara no es feia, encara que molts dels presents ahir a l’acte de la Guàrdia Urbana van coincidir a assenyalar que aquesta és una de les tasques bàsiques del cos. Algú va dir en to jocós que “la sopa d’all ja està inventada”. Però aquesta és l’aposta municipal, i el reforç de les tasques de proximitat pot tenir al davant molt recorregut. Pot ser que sigui per aquesta voluntat de suavitzar el missatge on encaixi la decisió d’eliminar les unitats antiavalot­s, encara que ahir, a diferència del dia de la investidur­a de Colau, sí que es van veure a la plaça Sant Jaume.

Recasens, el comissiona­t de Seguretat, també va parlar de la necessitat d’endinsar-se en la proximitat. Va parlar de “prevenció, proximitat i humanitat”. I, dirigint-se als nous agents que s’incorporav­en, els va dir que els necessitav­en “per fer els canvis necessaris”.

Va cridar l’atenció que ni ell ni Colau no fessin cap mena de menció a l’altra policia que patrulla per Barcelona, els Mossos d’Esquadra, que a l’acte van estar representa­ts pel comissari en cap de Barcelona, Joan Carles Molinero. Els serveis conjunts impulsats en els últims anys per les dues policies han donat fruits en àmbits com el furt.

Els responsabl­es municipals insisteixe­n a augmentar les tasques de policia de proximitat

 ?? XAVIER GÓMEZ ??
XAVIER GÓMEZ
 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Colau es fotografia amb la nova promoció de guàrdies urbans ahir al matí al saló de Cent
XAVIER GÓMEZ Colau es fotografia amb la nova promoció de guàrdies urbans ahir al matí al saló de Cent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain