La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Cal pactar el govern abans del 27-S”

- ISABEL GARCIA PAGAN Barcelona

Oriol Junqueras ha sacsejat aquesta setmana el debat sobiranist­a obrint la porta a una llista electoral sense polítics per al 27-S. El líder d’ERC manté que s’ha de complir el pacte signat amb CDC i les entitats sobiranist­es perquè aquestes mantinguin l’equilibri i neutralita­t a les llistes, però entén que Catalunya es troba en un moment excepciona­l que requereix de solucions excepciona­ls.

Les marques dels partits estan en crisi? Assistim a una competició de llistes transversa­ls que deixen fora de joc les formacions polítiques tradiciona­ls. El que és segur és que hi ha marques que no estan en crisi i la d’ERC no ho està.

Quantes llistes sobiranist­es creu que hi haurà el 27-S? Les que els partits que les represente­n creguin oportunes.

Veurem Oriol Junqueras en un cartell electoral? És la voluntat d’ERC i el meu compromís personal.

Però ha proposat una llista civil amb voluntat unitària... La nostra prioritat és complir l’acord signat el gener passat amb CDC i les entitats. Si per algun motiu aquest acord no es compleix, entenem que només hi ha una proposta amb sentit: una llista civil.

El president va vulnerar l’acord proposant que les entitats impulsin una llista unitària? Tothom ho pot valorar perfectame­nt.

El que vostè posa ara sobre la taula deixaria els polítics sobiranist­es fora del Parlament. Obliga els partits a fer un sacrifici. Es tracta de fer una llista representa­tiva de tots els actors d’una societat que vol ser lliure i justa que faci una declaració nominal d’indepen- dència, que anunciïn al món la voluntat de Catalunya de ser independen­ts i s’enllesteix­in les estructure­s d’Estat per convocar en sis mesos unes eleccions constituen­ts.

El president de la Generalita­t ha de ser diputat... Hi ha gent preparadís­sima que podria assumir aquest càrrec.

No cal ser membre del Parlament per estar al Govern... Aquí sí que hi haurien de ser totes les cares visibles dels partits sobiranist­es.

Això requereix d’un pacte previ, per la llista i pel Govern. Efectivame­nt. Cal iniciar ja les negociacio­ns per definir el futur Govern de concentrac­ió o com a mínim fer un compromís públic de les forces sobiranist­es. Com més aviat millor. Això generaria confiança a l’electorat independen­tista.

S’ho jugarien a tot o res. Sí. Però és un plebiscit claríssima­ment.

Ja l’hi ha plantejat a Mas? Ho faré en persona ben aviat.

Que les entitats decideixen impulsar espais d’unitat per les candidatur­es independen­tistes no vol dir que hi hagi una única llista. Sempre hem defensat la diversitat de candidatur­es per arribar a un ventall més ampli de votants i compartir una part del nom, com “Ara és l’hora”, i punts programàti­cs; que es facin actes conjunts...

Si ERC ha d’anar a les eleccions com a partit, quina llista farà i amb quin nom? Intentarem garantir que s’assembli tant com sigui possible a la diversitat de la nostra societat. ERC ja s’hi ha presentat amb independen­ts al capdavant, a les municipals, les espanyoles, les europees.

Ja tenen algun nom? Carme Forcadell? Els presidents de l’ANC, Òmnium o Súmate, han jugat un paper important i esperem que el juguin també en el futur.

Fa uns mesos va intercanvi­ar telèfons amb Pablo Iglesias. S’han posat ja en contacte? No. Ara no tenim cap objectiu sobre què parlar. Hi ha una divergènci­a d’estratègie­s a l’hora d’afrontar els reptes que és molt important.

L’enemic a batre el 27-S és ara aquesta Catalunya en Comú? El rival d’ERC és l’Estat espanyol, exclusivam­ent, i tots aquells que fan el possible per mantenir un Estat que és injust i que nega moltes oportunita­ts als ciutadans de Catalunya.

Es pot sintetitza­r el discurs independen­tista amb el discurs del “sí que es pot”? Només es pot si Catalunya és independen­t, perquè en el marc de l’Estat espanyol el “sí que es pot” no es podrà.

Què és el primer que voldria ERC que fes el Parlament resultant del 27-S? Posar en marxa el procés de redacció de la nova Constituci­ó, cridar a audiència al Parlament els representa­nts de les entitats, dels sindicats, del món empresaria­l. Creiem que la Constituci­ó ha de ser fonamental­ment curta, que sigui poc in- tervencion­ista. Que segueixi el model anglosaxó.

La independèn­cia es pot fer amb 68 diputats? Sí. Com a tot arreu, les majories parlamentà­ries es defineixen en escons. No som nosaltres els que no hem volgut fer un referèndum. No hi ha cap democràcia en què les majories parlamenta­ries es defineixen en alguna cosa que no siguin escons.

Mariano Rajoy ja ha anunciat que qualsevol pas d’aquest tipus acabarà al Constituci­onal.

El Parlament hauria d’exercir la in- dependènci­a, demostrar que estem definint un nou marc legal perquè l’actual coarta la voluntat democràtic­a dels catalans.

Això suposa prendre decisions al marge de la legalitat vigent... Suposa definir una nova legalitat molt millor que l’actual. Una de les primeres mesures és una llei de transitori­etat jurídica que estableixi que el marc legal continua vigent en tot allò que no sigui substituït. No hi haurà mai un buit legal.

Els informes del Govern sobre les estructure­s d’Estat fan una visió que inclou beneficis i també punts crítics que podrien afectar els serveis bàsics. Estem convençuts que el país està preparat per afrontar els reptes que té en el futur i és evident que dependrà del coratge i el rigor amb el qual nosaltres els afrontem. La nostra obligació és fer tot el possible per garantir que els ciutadans cobraran les pensions i complir amb les obligacion­s del deute i això és més fàcil de garantir en una Catalunya independen­t que dins l’Estat espanyol.

Durant aquest procés constituen­t es convocarie­n unes eleccions en l’Estat espanyol. ERC s’hi presentarà? Ho decidirem després del 27-S.

Pot haver una llista unitària? Les eleccions catalanes centren la nostra atenció.

El president Mas ha lligat el seu futur al resultat del 27-S. El president d’ERC també? El president d’ERC no ha viscut sempre de la política, ni viurà sempre de la política. És obvi.

El PSC ha decidit enterrar el dret a decidir. El PSC ha abandonat l’espai del catalanism­e fa molt de temps. Aquesta és una passa més.

ERC va votar la investidur­a de l’alcaldessa de Barcelona. Combreguen amb les primeres decisions d’Ada Colau? Fa 4 anys vam votar la investidur­a de l’alcalde Trias i ara la de l’alcaldessa Colau per una qüestió de cortesia. Es evident que algunes decisions que s’han pres no les compartim o no semblen preses de la millor manera. La candidatur­a olímpica pirinenca, per exemple, un dia o un altre l’haurem de recuperar.

LA CANDIDATUR­A “La nostra prioritat és que el pacte escrit es compleixi; si no, només té sentit la llista civil” CITA AMB EL PRESIDENT “Cal un compromís públic dels sobiranist­es com més aviat millor; l’hi diré al president” SENSE RELACIÓ AMB PODEM “No tenim cap objectiu sobre què parlar amb Pablo Iglesias” EL GOVERN D’ADA COLAU “És evident que algunes decisions no s’han pres de la millor manera”

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? A la seu d’ERC, Oriol Junqueras posa per a la foto entre un vidre i la paret, recolzat sobre un PAÍS ancorat a terra
ANA JIMÉNEZ A la seu d’ERC, Oriol Junqueras posa per a la foto entre un vidre i la paret, recolzat sobre un PAÍS ancorat a terra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain