La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iceta: “La proposta d’ERC mostra el seu desconcert”

“El sobiranism­e encara no sap com es presentarà el 27-S”

- AITZIBER AZPEITIA Bellaterra

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va considerar ahir que la proposta del líder d’ERC, Oriol Junqueras, de pactar un govern de concentrac­ió abans dels comicis del 27-S “no té gaire sentit” i respon “al desconcert i la perplexita­t del món sobiranist­a” perquè, “quan falten tres mesos per a unes eleccions, encara no sap com es presentarà”. “Quan tenim unes eleccions pràcticame­nt convocades per al 27-S, especular sobre un govern de concentrac­ió previ no té gaire sentit –va afirmar–; tots hauríem d’estar dient quin govern volem després del 27-S, i nosaltres volem un president diferent, que no sigui Artur Mas”. El líder dels socialiste­s catalans “respecta” la proposta de llistes civils unitàries, malgrat que no la comparteix a escala ideològica, i amb la seva ironia habitual va assenyalar que, “si en aquestes llistes no hi ha polítics que fins ara han fracassat, potser hi ha un punt d’esperança”.

En l’obertura de l’escola de formació del PSC, que té lloc aquest cap de setmana a Bellaterra i en què també van participar Núria Parlon i Carme Chacón, Iceta va admetre que se sent una mica descol·locat davant la profusió de propostes de diferent format per presentar-se a les eleccions i la falta de concreció en el contingut, en forma de programa electoral, quan falta tan poc temps per a la cita amb les urnes. “Cada dia hi ha una iniciativa nova i cap no agafa del tot”, cosa que, a parer seu, demostra que el full de ruta pactat entre Mas i Junqueras “no era tan transparen­t com ens van voler fer creure i s’improvisa sobre la marxa”. En tot cas, el candidat socialista per al 27-S va desitjar que el debat sobre aquestes iniciative­s s’acabi com més aviat millor perquè tots puguin saber en quines condicions es presenta cada partit o espai polític. “Un país no es pot permetre viure permanentm­ent en el desconcert i els representa­nts polítics no ens podem distreure de la que ha de ser la nostra principal ocupació:

Iceta vincula el canvi a Catalunya al canvi a Espanya i allarga la mà a la resta de les forces d’esquerra

resoldre problemes”, va dir.

En aquest sentit, va tornar a insistir en la necessitat d’impulsar una reforma de la Constituci­ó per adaptar-la a una Espanya federal. “No parlem d’una reforma que sigui una alteració puntual, singular o petita, sinó d’una modificaci­ó substancia­l del que diu la Constituci­ó”, va explicar. També va criticar que es digui que el PSC ha abandonat la idea de dur a terme un referèndum sobre l’encaix de Catalunya a Espanya: “Com ens poden dir a nosaltres que renunciem a un referèndum si el que proposem és un de concret sobre la reforma constituci­onal federal?”.

El líder dels socialiste­s catalans va subratllar que “els canvis que necessita Catalunya estan vinculats als que necessita Espanya”, i amb la mirada posada en les pròximes eleccions generals va assegurar que “el canvi a Espanya està a punt d’arribar”. Iceta es va mostrar convençut que l’esquerra tindrà l’oportunita­t de guanyar les pròximes eleccions generals, previstes per a finals d’any, i va allargar la mà a la resta de formacions d’esquerres per treballar en la suma i així assolir la victòria. “Sense suma no s’avança”, va dir el primer secretari socialista, que va afegir: “Els nostres rivals no són entre l’esquerra, el nostre rival és la dreta”.

Per la seva part, la candidata del PSC a les eleccions generals, Carme Chacón, es va referir a la situació que es viu a Grècia i va afirmar que els socialiste­s volen “una Grècia dins de l’euro i dins de les regles de l’euro, però també una Europa en què Grècia tingui cabuda”. I va apressar Europa i el Govern de Tsipras ha asseure’s “per arribar a un acord que posi fi al patiment dels grecs”.

 ?? JORDI PLAY ?? El líder del PSC, Miquel Iceta, i Carme Chacón ahir a l’escola del PSC
JORDI PLAY El líder del PSC, Miquel Iceta, i Carme Chacón ahir a l’escola del PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain