La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les 57 joies de Pilon’s Street

Els veïns del carrer Comte organitzen la novena pintada de pilons, que s’han convertit en un reclam del casc antic de Tarragona

- SARA SANS Tarragona

No hi ha botigues en aquest carreró del nucli antic de Tarragona. Tampoc restes romanes. No surt a la majoria de guies turístique­s (encara) i tot i això, és el més fotografia­t de la ciutat. El carrer Comte, documentat des del segle XV, ja és més conegut com Pilon’s Street. Des de fa nou anys, cada primer dissabte de juliol, veïns, artistes, amics, famílies i entitats pinten els 57 pilons del carrer. La Pilon Parade s’ha convertit en un clàssic no oficial de la Part Alta. Una festa en tota regla.

Els pilons grisos i impersonal­s aquí destaquen pel seu colorit i originals motius: des d’ahir un casteller (un dels Xiquets i un de la Jove), un jardí amb marietes, un gat, un piló sevillà (vermell i amb punts blancs), un poema de Safo, i més enllà, l’Àliga del seguici popular de Tarragona, que està d’aniversari, o el piló dedicat a la “mica Micaela”, un ximpanzé “criat” per un grup d’artistes. També hi ha el piló culer, un altre en format de còmic o una oda a l’estiu. Alguns estan tan aconseguit­s que els veïns “indulten” dos pilons cada any, que no es repinten.

El 2005, setmanes després de l’enfonsamen­t de diverses cases al barri del Carmel de Barcelona, en aquest petit carrer de Tarragona també hi va haver un ensorramen­t. El nivell d’humitat al subsòl era tal, que van sortir esquerdes en diversos immobles. Totes les famílies van haver de ser desallotja­des, algunes durant mesos, com el fotògraf Pep Escoda (guanyador de 16 premis Lux) o Ramon Ollé, cofundador de la cer-

Amb els originals pilons, aquest petit carrer s’ha convertit en el més fotografia­t de la ciutat

vesa Rosita. Els veïns van fer pinya: “Aquest carrer estava sempre brut, fosc, hi havia sempre cotxes aparcats...”, recorda Ollé, ara portaveu de l’Associació d’Amics i Veïns del carrer Comte. Així que aprofitant que el carrer s’anava a pavimentar de nou, van demanar a l’Ajuntament que instal·lés els ara famosos pilons.

Es van inventar un sant, el de Sant Agapit Bis i ahir, per novè any consecutiu, la festa va començar a les 10.30. Tot i que a aquella hora ja hi havia artistes esperant. Els veïns munten dues taules (una amb pintures i pinzells per als despistats) i una altra per reposar forces: el Ramon porta la seva cervesa, Yzaguirre convida a vermut i les olives i les patates van a càrrec dels matei- xos veïns. A més, la música sona en directe.

Un matí de pintura i un any de lluïment en el qual no hi ha dia en què algú no fotografiï o contempli els pilons amb admiració. Ahir a la tarda la festa va culminar amb els @igersTGN, que van batejar la nova imatge de Pilon’s Street (el seu Facebook té més de mil seguidors) amb un #IgersAtac. No en va, el piló dels Instagrame­rs va ser un dels indultats en aquest any i és precisamen­t en aquest carrer on hi ha el quilòmetre 0 de l’Igers Map.

 ?? VICENÇ LLURBA ?? El piló d’aquesta família es va convertir en un mínion, la criatura cinematogr­àfica de moda
VICENÇ LLURBA El piló d’aquesta família es va convertir en un mínion, la criatura cinematogr­àfica de moda

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain