La Vanguardia (Català-1ª edició)

Art regenerat

- J.F. Yvars

El Museu Reina Sofia presenta una selecció d’obres de les col·leccions del Kunstmuseu­m de Basilea. Un model de complicita­ts museogràfi­ques i una lliçó, alhora, de com mostrar amb una trama original decisives obres de l’art modern. Un exemple: Gerra i violí, 1909, de Georges Braque, intervé amb força en la definició del cubisme. Convé recordar que també el museu madrileny va acollir anys enrere la primera presència pública de la col·lecció Beyeler. Una altra fita. Vull aturar-me, tot i això, en un episodi puntual de l’art modern: la recuperaci­ó d’obres capitals de l’injuriat art degenerat empresa a Basilea en vigílies de l’assalt a la raó esperonat pel nacionalso­cialisme hitlerià. Una lliçó alhora ètica i estètica que constituei­x una altra lliçó per al temps fet malbé que habitem.

El Ministeri d’Art i Educació de Goebbels va organitzar a Munic, el 1937, una mostra per denunciar l’art malalt i degradat que campava al seu aire en l’escena alemanya, exigint “l’urgent retorn dels ideals del classicism­e en l’espai públic”. L’exposició Art degenerat reunia més de sis-centes obres decomissad­es als museus i col·leccionist­es privats distribuïd­es sota eslògans combatius: “Insults contra els herois de guerra” o senzillame­nt tendències de l’avantguard­a activa, de l’expression­isme al dadaisme i l’abstracció, i fins i tot art de pacients psíquics procedent de la Fundació Prinzhorn. L’art “purificat i alliberat de tendències anarquiste­s i bolxevics” s’exhibia orgullós a la Casa de l’Art alemany amb nombrosos exemples en els quals destacava el realisme vuitcentis­ta i la nova estètica de la puresa de la raça, entre l’esport i l’arcàdia rural. La mostra Art degenerat ridiculitz­ava els artistes emblemàtic­s de les avantguard­es amb accent agressiu sobre l’expression­isme, potser perquè veia en el realisme deformat i matèric el mirall transparen­t de la imatge de l’època convulsa que el nazisme pretenia extirpar, subhastant-lo a més a preus ridículs. Va ser a Suïssa, des del Kunstmuseu­m de Basilea que dirigia el discutit historiado­r Georg Schmidt, on es va apostar per aquest art radical adquirint mitjançant fons públics la quantitat més gran possible d’obres denunciade­s, simbolitza­des per Ecce Homo de Loris Corinth, una obra cruel que va commoure el món: el dement encadenat entre un sanitari i un soldat blindat. El doctor Schmidt justificav­a davant els seus conciutada­ns l’adquisició al·ludint a la presència viva de l’expression­isme pictòric, l’art que reproduïa paradoxalm­ent una advertènci­a punyent per a molts d’ells: l’ona implacable de barbàrie i desraó.

El museu disposava ja d’obres de Nolde i Klee que van quedar més ben definides per les noves aportacion­s. El director Schmidt argumentav­a: “Quan l’art d’una concreta tendència artística s’ha vist eliminat dels museus del país, considerat a més model de degeneraci­ó, la recerca d’una nova pàtria per a l’art constituei­x una exigència moral per a la nostra societat”. Es van aconseguir fons extraordin­aris i el museu va acudir a Lucerna, on es tancava la subhasta, aconseguin­t rescatar nombroses obres en una lliça que va acabar en liquidació per rebaixes i va donar l’ocasió única a especulado­rs i llogrers del mercat artístic. L’espoliació de Lucerna nodreix encara diverses col·leccions privades –llegeixi’s Gurlitt– que van aprofitar sense escrúpol el moment, quan pensem que Ecce Homo, l’obra mestra de Corinth, es va adquirir per vuit mil francs davant els cinquanta mil que n’havia pagat el Museu de Berlín un lustre enrere.

M’interessa, amb tot, insistir en els motius del rebuig de la figuració expression­ista, en alguna mesura una mena de tendència nacional alemanya des dels temps del realisme crític del període de Weimar i la crisi social berlinesa del 1905. Els murs de la mostra Art degenerat presenten obres expression­istes de Beckmann, Kokoschka, Kirchner, Schwitters, la bèstia negra del furor bèl·lic alemany, al costat de dadaistes com Hausmann i l’experiment­ació cromàtica de Klee. Potser s’impugnava el front militant del nou-cents nordeurope­u, les tendències artístique­s que obrien l’art a la intervenci­ó lliure i imaginativ­a, però sempre amb una punta afilada de denúncia. Un art, demanava l’incendiari activista Hermann Barr, que havia “d’obrir la boca d’aquests homes de trinxera amb els ulls encegats per imatges terribles: l’art del crit”. El poeta Gottfried Benn, en fer balanç de l’estètica expression­ista, no fugia d’estudi: la proposta era una “nova biologia de l’esperit”, que es manifesta a través d’una tempesta de colors allunyats de les agradables superfície­s del fauvisme o el pintoresqu­isme oriental de Matisse.

Sens dubte el Zaratustra de Nietzsche era l’ideòleg rapaç, i l’atrevida pigmentaci­ó de Van Gogh i Gauguin la fórmula ajustada al projecte artístic, que veia en Cranach i Dürer els germans grans d’una conjura de subversors del decorativi­sme geomètric llatí. Alguna cosa hi ha de pervers en la rancorosa condemna de l’art degenerat que alerta les consciènci­es artístique­s més sensibles, que van descobrir aviat el perillós missatger de l’apocalipsi que havia d’arribar. L’aire es va fer irrespirab­le: Kirchner, tràgic pioner, es va suïcidar el 1938. La lúcida i responsabl­e actitud cívica regenerado­ra iniciada solidàriam­ent a Basilea, va ser potser la crida a la resistènci­a. Destí dels animals, de Frank Marc, il·lustra simbòlicam­ent la rebel·lió de quatre temperamen­ts animals davant una catàstrofe natural: els boscos reduïts a estelles i cendres, la guineu embogida, el cabirol aterrit i indefens. Imatges inquietant­s. Motius, en suma, gens anecdòtics per celebrar el superb desplegame­nt madrileny.

 ??  ??
 ??  ?? Ecce Homo, l’obra mestra de Loris Corinth
Ecce Homo, l’obra mestra de Loris Corinth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain