La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una dona a la basca

Cuatro reformula el programa ‘Un tiempo nuevo’ amb Silvia Intxaurron­do, una profession­al sempre renovadora

- JOAQUIM ROGLAN Barcelona

La platja de la infantesa i dels records de Silvia Intxaurron­do Alcaine és la de La Arena. És entre Muskiz i Zierbena, té gairebé un quilòmetre de longitud i és l’últim areny obert d’Euskadi en el seu límit oest. Potser créixer davant aquest paisatge d’onades altes i marees fortes la va fer viatgera sempre a la recerca de nous horitzons vitals i profession­als.

I després d’un ja llarg periple per diverses television­s i alguns països en conflicte bèl·lic, li ha arribat l’hora del retorn a Cuatro, la cadena en la qual va treballar al costat d’Iñaki Gabilondo com a copresenta­dora del noticiari del vespre. Tots dos es coneixien des que ella va iniciar la seva carrera profession­al en el programa Hoy por hoy, de la Ser. Tots dos són bascos, i això imprimeix caràcter, mètode i estil quan es tracta de treballar en equip.

Nascuda a Baracaldo, va créixer a Santurce, es va llicenciar en Periodisme a la Universita­t de Navarra i en Filologia Àrab a la Universita­t Autònoma de Madrid. Periodista i arabista especialit­zada en informació internacio­nal i en l’islam, la seva formació acadèmica i intel·lectual, així com el seu pas pels informatiu­s de la Ser, CNN+, Cuatro, W Radio de Colombia i Euskal Telebista li han aportat una experiènci­a més que suficient per conduir ara el renovat programa Un tiempo nuevo, les primeres edicions del qual han rebut crítiques positives. Mare de dos fills, li ha tocat viure temps de retallades, d’acomiadame­nts i de víctimes innocents de les audiències, cosa que sempre entrena en l’ofici de la supervivèn­cia. Per això diu que l’audiència no està per damunt de tot, però és molt important. I per això denuncia públicamen­t la precarieta­t laboral del sector i que “s’estan oferint feines per una misèria”. Ho sap per experiènci­a, perquè també és empresària.

De caràcter sempre il·lusionat amb els seus treballs, li agraden la informació de qualitat, el reporteris­me, la profession­alitat i el contacte directe amb el carrer i amb els vianants de la història quotidiana. Més partidària de l’anàlisi que del relat, viu el seu ofici com un repte constant, per això l’atreu variar i canviar de feines i de formats.

Veterana en sortejar les pressions que reben els practicant­s del periodisme, no s’aventura a vaticinar què passarà amb el sector de la informació i està atenta als canvis ràpids i constants. Per això sempre busca una mirada diferent que relaxi els espectador­s de forma amena i crítica. De la mateixa manera, s’esforça a imprimir un nou estil a cada un dels seus programes i a apropar-se cada vegada més a les preocupaci­ons reals de la ciutadania perquè els debats passin de les pantalles a les cases.

Obstinada a no elevar-se per sobre dels espectador­s, cuida el fons i la forma perquè el seu públic s’enganxi, s’impliqui i s’emocioni. Per això, no dissimula quan s’enfada, riu o treu ferro a situacions i opinions que poden ser massa tenses. Passional i realista, manté els seus ulls i sobretot la figura d’aquella nena que va créixer davant onades altes i marees fortes.

UN TIEMPO NUEVO CUATRO, DISSABTE 21.30 HORES

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain