La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot esperant Draghi

- FRANKFURT Agències

El Banc Central Europeu es reuneix avui enmig de les incerteses sobre la Xina i amb totes les mirades posades sobre Mario Draghi, de qui s’espera que asseguri que el BCE està disposat a aplicar més mesures d’estímul monetari en cas que sigui necessari.

El Banc Central Europeu (BCE) mantindrà avui en la seva reunió del consell de política monetària els actuals estímuls que aplica per impulsar el creixement, malgrat la incertesa sobre la Xina, i publicarà les seves noves projeccion­s macroeconò­miques.

Totes les mirades estan posades en Mario Draghi. S’espera que el president del BCE asseguri que l’entitat incrementa­rà l’alerta respecte als esdevenime­nts externs que puguin influir en la marxa de l’economia de la zona de l’euro i que l’entitat està disposada a aplicar més mesures d’estímul monetari, en cas que sigui necessari. En particular, els analistes esperen que el BCE enviï un senyal clar que lluitarà contra els riscos de la deflació.

“El mercat se sentiria molt decebut si no hi hagués una escalada en la retòrica del discurs”, va dir Giles Gale, estrateg de Royal Bank of Scotland. “Com més creïble percebin els mercats financers aquesta promesa, més probabilit­at hi ha que les condicions financeres de la zona de l’euro romanguin estables, cosa que reduirà la possibilit­at que el BCE hagi d’ampliar el programa de compra d’actius més allà del setembre del 2016”, va considerar un analista del banc UniCredit.

El BCE compra cada mes des del març passat deute públic i privat de la zona euro, sobretot deute sobirà, per valor de 60.000 milions d’euros per evitar la deflació.

No obstant això, la inflació amb prou feines ha pujat en els últims mesos i se situa una mica per sobre del 0%, molt lluny de l’objectiu del BCE, una taxa a prop del 2%. La inflació de la zona de l’euro es va mantenir a l’agost en el 0,2%, com al juliol, i la subjacent, que descompta els elements més volàtils com l’energia i els aliments, es va situar en l’1%.

El BCE revisarà també avui (amb tota probabilit­at a la baixa) els seus pronòstics d’inflació en les noves projeccion­s macroeconò­miques i podria també alterar els de creixement. Al juny, el BCE va pronostica­r una inflació del 0,3% per a aquest any, de l’1,5% per al 2016 i de l’1,8% per al 2017. L’entitat va augurar un creixement econòmic aquest any de l’1,5%, el 2016 de l’1,9% i el 2017 del 2%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain