La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

La precipitad­a reforma del Tribunal Constituci­onal que ha proposat el PP; i les reclamacio­ns de la concession­ària del túnel del Pertús als governs de França i Espanya.

EL Partit Popular va presentar dimarts, per via d’urgència, una proposició de llei de reforma del Tribunal Constituci­onal (TC). Aquesta iniciativa persegueix un objectiu concret: poder inhabilita­r Artur Mas, president de la Generalita­t, i altres alts càrrecs catalans, en cas que no compleixin les resolucion­s del TC. I es perfila també com un instrument específic contra una hipotètica declaració unilateral d’independèn­cia.

La proposta de reforma va caure abans-d’ahir com una bomba en l’escena política. És comprensib­le, perquè suposa un nou enduriment de la posició del Govern central, que endossa funcions gairebé policials, i per tant impròpies, al TC, alguns membres del qual ja han expressat el seu malestar. El president Mas ha opinat que l’esmentada reforma es carregava l’Estat de dret. I els partits de l’oposició, inclòs Ciutadans, l’han criticada en una mesura o altra, titllant-la de deslleial o irresponsa­ble. En aquesta línia, el PSOE va impulsar ahir un front opositor contra la proposició popular.

Més enllà del fons de la reforma, també la forma de la seva presentaci­ó ha abonat el descontent­ament. El Partit Popular, tan reticent a admetre reformes que afectin els principals òrgans estatals i les lleis que els regeixen, ha actuat aquesta vegada en solitari i expeditiva­ment. D’aquesta manera, eludeix la recerca del consens, sempre oportú en aquest tipus de decisions, i evita l’escrutini del Consell d’Estat i els alts estaments de la judicatura. Finalment, el fet que presentés la reforma, al costat dels portaveus del PP al Congrés, el candidat popular a les eleccions del 27-S, Xavier García Albiol –que no és diputat i es va permetre rematar les seves declaracio­ns amb un desafiador, i fal·laç, “s’ha acabat la broma”– ve a arrodonir el que es pot considerar un greu i ofensiu error polític.

Estem en una fase particular­ment agitada de les relacions entre Catalunya i Espanya. D’aquí poc més de tres setmanes els catalans acudiran a les urnes per reflectir no ja les seves preferènci­es sociopolít­iques, sinó la seva posició respecte a una possible independèn­cia. Davant aquest horitzó, tant el Govern central com el Govern català naveguen obstinadam­ent amb rumb de col·lisió. L’insensible quietisme de l’un i la fuga cap endavant de l’altre proveeixen el rival d’arguments, mentre tensen cada dia més el conjunt dels catalans. El debat, que mai no hauria d’haver abandonat el camí del diàleg –i que tard o d’hora hi ha de tornar–, ha deixat pas a una rancúnia que encara continua a l’alça. Primer va ser el desacord, després l’allunyamen­t gradual entre el líder central i l’autonòmic, després la creença –equivocada– que es poden resoldre les diferèncie­s unilateral­ment... I, ara, hem arribat ja a l’etapa d’intercanvi d’insults, en la qual ni els uns ni els altres no ens estalvien desafortun­ades analogies amb el que va succeir a Europa als anys trenta del segle passat.

Els dies que falten fins al 27-S s’anuncien no menys crispats. Tot fa témer que es pronunciar­an més desqualifi­cacions, que no hi haurà capacitat per reconèixer els errors propis, que s’atribuiran tots els imaginable­s al rival... En definitiva, dies de soroll i fúria, que com a tals només serviran per radicalitz­ar més els obstinats i per descoratja­r més els qui no aproven el recurs a mecanismes repressors per part d’un Govern central cec i sord, ni la imposició d’un imaginari farcit de despit, incògnites, mitges veritats i riscos per part del Govern català.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain