La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cada persona destrueix dos arbres en un any

La Terra va perdre l’any passat una superfície boscosa equivalent al doble de Portugal

- JOSEP CORBELLA Barcelona

La humanitat destrueix 15.000 milions d’arbres a l’any, la qual cosa equival a la desaparici­ó d’un arbre per persona cada sis mesos, segons el cens més precís que s’ha realitzat sobre el nombre d’arbres que hi ha al món.

“Els humans competeixe­n directamen­t amb els ecosisteme­s boscosos naturals per l’espai” de la superfície terrestre, escriuen els autors de la investigac­ió a la revista Nature, on aquesta setmana presenten els seus resultats. La qual cosa pot ser perjudicia­l per a la mateixa humanitat, adverteixe­n, perquè els boscos “contenen una gran part de la biodiversi­tat global i proporcion­en múltiples serveis, que inclouen la qualitat de l’aigua, les reserves de fusta i la captura de carboni” per contenir el canvi climàtic, a més de produir la major part de l’oxigen que respirem.

El nou cens ha establert que a la Terra hi viuen 3 bilions d’arbres. Aquesta xifra és 7,5 vegades superior als 400.000 milions que s’havien calculat en un cens anterior presentat l’any 2008.

La diferència s’explica per les diferents tècniques fetes servir per calcular el nombre d’arbres en els dos casos. El cens del 2008 de fa set anys es va basar gairebé exclusivam­ent en observacio­ns de satèl·lits, per la qual cosa no va poder tenir en compte la densitat d’arbres a cada territori. El que s’ha fet ara combina les dades de satèl·lits amb registres realitzats in situ a 430.000 punts de la Terra que inclouen tots els tipus d’ecosisteme­s, de manera que ofereix una precisió molt més gran. El resultat és obra d’un consorci en el qual han participat científics de quinze països.

Segons el nou cens, a la Terra hi ha 422 arbres per cada persona (el cens anterior havia limitat la xifra a 61 arbres per persona). La densitat d’arbres més gran es troba a les regions subàrtique­s d’Escandinàv­ia, Rússia i Amèrica del Nord, on hi ha aproximada­ment mil arbres per hectàrea (una hectàrea equival a un quadrat de 100 metres de costat). Però el major nombre d’arbres es troba en els ecosisteme­s tropicals, que acullen el 43% de tots els arbres del món, davant el 24% de les regions boreals.

Encara que 422 arbres per persona puguin semblar suficients, els investigad­ors alerten del declivi i deterioram­ent progressiu dels ecosisteme­s boscosos. Segons els seus càlculs, basats en dades històrique­s del programa de Medi Ambient de

DECLIVI PROGRESSIU El món té avui menys arbres que en cap altre moment de la història humana ELS CIENTÍFICS ADVERTEIXE­N Depenem dels boscos per obtenir oxigen i per contenir el canvi climàtic

les Nacions Unides, la població d’arbres de la Terra s’ha reduït a la meitat des de l’origen de l’agricultur­a. El declivi s’explica principalm­ent pel fet que ecosisteme­s antigament dominats per arbres han estat desforesta­ts massivamen­t per guanyar terrenys de cultiu.

“Hi ha actualment menys arbres que en qualsevol altre moment des de l’inici de la civilitzac­ió humana i la xifra encara s’està reduint a un ritme alarmant”, ha declarat en una roda de premsa telefònica Thomas Crowther, investigad­or de la Universita­t de Yale (EUA) i primer autor del treball. “Aquestes xifres demostren la necessitat d’incrementa­r els esforços si volem començar a reparar alguns d’aquests efectes a escala global”.

Un segon estudi difós ahir per l’Institut de Recursos del Món alerta que la superfície de boscos del món es va reduir l’any passat en 188.000 quilòmetre­s quadrats, la qual cosa equival a més del doble del territori de Portugal, informa Reuters. L’estudi, basat en observacio­ns per satèl·lit, situa els països on més s’accelera la desforesta­ció al sud-est d’Àsia (Cambodja, Vietnam i Malàisia), l’Àfrica (Sierra Leone, Madagascar, Libèria i les dues Guinees) i Sud-amèrica (Uruguai i Paraguai).

 ?? THOMAS CROWTHER / UNIVESRIDA­D DE YALE ?? On hi ha més arbres. La densitat més gran d’arbres (verd fosc) es registra a a les regions subàrtique­s d’Escandinàv­ia, Rússia i Amèrica del Nord; la quantitat més gran (un 43% del total mundial), a regions equatorial­s i tropicals
THOMAS CROWTHER / UNIVESRIDA­D DE YALE On hi ha més arbres. La densitat més gran d’arbres (verd fosc) es registra a a les regions subàrtique­s d’Escandinàv­ia, Rússia i Amèrica del Nord; la quantitat més gran (un 43% del total mundial), a regions equatorial­s i tropicals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain