La Vanguardia (Català-1ª edició)

Males imitacions

- DIRECTOR Màrius Carol

EL negoci de les falsificac­ions és un mercat que mou 200.000 milions d’euros. A Espanya es calcula que cinc milions de persones adquireixe­n anualment productes d’imitació, cosa que representa mil milions en diner negre. El 70% dels articles fraudulent­s procedeixe­n de la Xina. Cada dia arriben a Barcelona desenes de contenidor­s plens a vessar de falsificac­ions. Aquest descomunal negoci, del qual només percebem el col·lectiu més fràgil –el dels manters– està constituït per una estructura piramidal, amb màfies locals i internacio­nals perfectame­nt organitzad­es.

La capital catalana s’ha convertit aquest estiu en un mercat a cel obert. El que era una qüestió residual ha passat a ser un problema creixent. El territori dels manters es limitava als voltants del port, però ara s’ha escampat per la Rambla i el passeig de Gràcia, no únicament a la superfície, sinó també als soterranis. El fenomen dels venedors ambulants d’imitacions estava pràcticame­nt eradicat. En ciutats com París o Londres, amb més turisme que a Barcelona, resulta gairebé impossible topar-hi. A la capital francesa, per exemple, es persegueix els manters, que són sancionats amb penes de presó, però també els compradors, que són fortament multats. La indústria del luxe suposa més del 3% del PIB a França i crea desenes de milers de llocs de treball.

A Espanya, la distribuci­ó i venda de falsificac­ions està perfectame­nt tipificada al Codi Penal. El nou Consistori ha disminuït la pressió sobre els manters i l’assumpte se li ha escapat de les mans. Ahir hi va haver enfrontame­nts a cops de pedra amb la Guàrdia Urbana al centre de Barcelona, i quatre agents i una vianant van resultar ferits. Les bones intencions de l’alcaldessa són poc remei per a aquest trastorn. Els manters viuen una situació que s’acosta a l’esclavisme, mentre el Consistori s’ho mira com si assistís a una vella pel·lícula del neorealism­e italià.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain