La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina exhibeix davant el món el seu arsenal d’última generació

Xi anuncia una retallada de 300.000 soldats de l’exèrcit més gran del planeta

- ISIDRE AMBRÓS Pequín. Enviat especial

La Xina va aprofitar ahir la desfilada per commemorar el 70 aniversari del final de la Segona Guerra Mundial per enviar un mesurat missatge al món. Va mostrar el seu nou i modern arsenal armamentís­tic en una clara demostraci­ó de poder, mentre el seu president, Xi Jinping, va anunciar una reducció de 300.000 soldats com a part d’un pla de modernitza­ció de l’exèrcit del gegant asiàtic, que va presentar com una força de pau i estabilita­t a la regió.

La cèntrica plaça de Tiananmen de Pequín es va convertir en un aparador del nou poder militar de la segona potència mundial.

La Xina va celebrar per primera vegada el final de la Segona Guerra Mundial amb una desfilada militar i va aprofitar per mostrar als seus ciutadans i al planeta sencer la capacitat tecnològic­a de la seva important indústria militar. Més del 80% de l’armament que ahir va desfilar per l’àmplia avinguda Chang An era nou i fabricat totalment a la Xina.

Aquesta demostraci­ó arriba quan les relacions entre el gegant asiàtic i els seus veïns passen moments de tensió. Pequín manté disputes territoria­ls per diversos arxipèlags del mar Meridional de la Xina i del mar de la Xina Oriental amb el Japó, les Filipines i el Vietnam. Una situació que ha provocat l’alarma dels Estats Units, Austràlia i l’Associació del Països del Sud-est Asiàtic.

En una parada d’una mica més d’una hora de durada, en la qual van participar uns 12.000 soldats, 500 vehicles i dispositiu­s militars i prop de 200 avions i helicòpter­s, la Xina va mostrar al món els seus seu paper de gran país al món”, el mandatari de la segona potència mundial va subratllar que “nosaltres, els xinesos, estimem la pau. No importa que ens convertim en molt forts, mai no buscarem l’hegemonia o l’expansió, ni infligirem els patiments passats a altres nacions”.

Durant el seu discurs i abans de passar revista a les tropes en una limusina de la marca Hong Qi (Bandera Vermella), Xi va aprofitar per anunciar la reducció de l’exèrcit més gran del planeta, amb tres milions d’efectius, dels quals 2,4 milions pertanyen a l’exèrcit de terra. “Jo anuncio aquí que la Xina reduirà els seus efectius militars en 300.000”, va dir des de la tribuna dalt de la porta de la Pau Celeste, on Mao va proclamar el naixement de la República Popular l’1 d’octubre del 1949.

La notificaci­ó forma part dels plans del mandatari xinès per modernitza­r les forces armades del gegant asiàtic. No va avançar ni terminis ni fórmules sobre com es durà a terme aquesta retallada de tropes, la tercera des dels anys vuitanta, però forma part de la seva estratègia per disposar d’un exèrcit més reduït i àgil en el qual l’armada i la força aèria tinguin més protagonis­me.

Aquesta iniciativa anirà acompanyad­a de més recursos per disposar d’armes de tecnologia avançada.

 ?? KEVIN FRAYER / GETTY ?? Uns 12.000 soldats xinesos acompanyat­s de 500 vehicles i 200 avions i helicòpter­s van desfilar ahir per la plaça Tiananmen a Pequín
KEVIN FRAYER / GETTY Uns 12.000 soldats xinesos acompanyat­s de 500 vehicles i 200 avions i helicòpter­s van desfilar ahir per la plaça Tiananmen a Pequín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain