La Vanguardia (Català-1ª edició)

El president de Guatemala dimiteix en ordenar-se la seva detenció

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

A Otto Pérez Molina no li quedava cap altra sortida que la dimissió. La retirada de la seva immunitat i l’ordre de detenció en contra seu han provocat que el president de Guatemala, acorralat, deixi el càrrec a poc més de tres mesos d’acabar el mandat i només uns dies abans de les eleccions de diumenge que ve.

“Estic amb el cap ben alt, passant moments molt difícils, agraeixo la seva solidarita­t, la seva tristesa; continuaré donant la cara”, va declarar Pérez Molina quan a primera hora d’ahir es va presentar voluntària­ment davant el jutge especial que dimecres a la tarda n’havia ordenat la detenció. Dimarts el Congrés li havia retirat la immunitat per unanimitat, abandonat fins i tot pels 33 diputats del Partit Patriota, la formació dretana fundada el 2001 per aquest exgeneral de 64 anys, que van votar a favor del desacatame­nt.

La fiscalia general acusa Pérez Molina d’encapçalar la xarxa de corrupció coneguda com La Línea, que obtenia beneficis del contraban amb la implicació del servei de duanes. Per aquest escàndol ja va ser empresonad­a fa dues setmanes l’exvicepres­identa Roxana Baldetti, que al maig també es va veure obligada a dimitir després d’insistents protestes populars com les que fa dies demanaven igualment la renúncia de Peréz Molina.

Centenars de persones van celebrar ahir als carrers del país la dimissió del president, i algun grup demandava fins i tot la suspensió dels pròxims comicis.

El mandatari, que va arribar al poder el 2012, estava previst que fos substituït ahir pel nou vicepresid­ent, Alejandro Maldonado, una vegada que jurés el càrrec davant el Parlament. Maldonado, jurista i exministre conservado­r de 79 anys elegit pel Congrés en lloc de Baldetti, governarà fins al 14 de gener, quan prengui possessió el futur president que sortirà de les eleccions de diumenge. El favorit és l’empresari de centre dreta Manuel Baldizón.

“Em correspon continuar amb el degut procés i, per tant, presentar-me davant la justícia i dirimir la meva situació personal”, escriu Pérez Molina a la seva carta de dimissió, enviada al president del Congrés dimecres a la mitjanit.

“El meu compromís amb el poble de Guatemala és sotmetre’m amb tota enteresa mitjançant el degut procés a l’imperi de la llei i desvirtuar els assenyalam­ents que avui se’m fan”, continua el ja exmandatar­i.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain