La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les cambres i 17 patronals deploren la falta de diàleg des de l’Estat

Uns 200 empresaris es congreguen per defensar el dret a decidir

- RAMON AYMERICH Barcelona

Més de 200 empresaris es van reunir ahir a la Pedrera en un acte que tenia com a raó de ser el suport al dret a decidir, però que a la pràctica es va convertir en una successió de protestes contra les “ingerèncie­s, insults i pors” que es llancen contra el procés en què es troba immersa Catalunya. “El dret a consulta és un element de qualitat democràtic­a. A nosaltres la democràcia no ens causa inquietud. El que ens provoca temor és la ignorància i l’insult”, va arribar a dir Antoni Abad, president de la patronal Cecot, per acabar sentencian­t: “Constatem amb preocupaci­ó que a Espanya no es dialoga”.

La Cecot, juntament amb Pimec, FemCat, el Consell General de Cambres de Catalunya i una quinzena d’entitats empresaria­ls, van convocar un acte que, formalment, suposava renovar el denominat Manifest del Far (pel Far de Sant Sebastià, a Palafrugel­l), subscrit el maig del 2014 i formalitza­t en el context de la Comissió pel Dret a Decidir.

Però els temps han canviat. I setze mesos són molts tal com evolucione­n els esdevenime­nts. “Ens mantenim en el dret a decidir, no anem més enllà –va explicar Josep González, president de la Pimec–. Però no entenem els insults ni les invocacion­s a l’apocalipsi que ens llancen. No entenem segons quines exageracio­ns ni tampoc les comparacio­ns històrique­s que es fan”. González va acabar amb un comentari que va aixecar un murmuri d’aprovació entre l’auditori: “I, sens dubte, no entenem això que diuen alguns que els empresaris hem d’anar a les nostres empreses a explicar als treballado­rs què és el país”.

Ramon Carbonell, el president de FemCat, va ser el més ràpid d’entre els

“No entenem els insults, les exageracio­ns ni tampoc segons quines comparacio­ns històrique­s”

empresaris que van prendre el micròfon. Va enumerar les raons que van portar a la creació de l’associació –la modernitza­ció del teixit econòmic i social català– i “el protagonis­me més gran de la societat civil” en els reptes que té per davant el país. Carbonell va constatar que “hem tingut un semestre excepciona­l en exportacio­ns i que la inversió estrangera continua fluint”.

Més lluny va anar Domènec Espadalé, president de la Cambra de Girona i del Consell de Cambres de Catalunya. “Sabem que els avantatges de la independèn­cia són superiors als costos que aquesta comporta –va afirmar–. Som partidaris del diàleg, però veiem que a l’altra banda no el volen”.

L’acte va acabar amb una fotografia de família en què els convocants de l’acte van fer entrega del Manifest del Far a la presidenta del Parlament de Catalunya, Núria de Gispert, que va estar acompanyad­a a l’estrada de Joan Rigol, que va encapçalar en el seu dia la iniciativa del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A l’acte hi van participar els presidents de totes les entitats signants amb l’excepció del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

Entre el públic destacaven empresaris com Joan Font (BonPreu), Manel Martí (Moventia), Oriol Guixà (grup La Farga), Artemi Nolla (AN Group), Pau Relats (MAT Hòlding), Joaquim Sabaté (Eurofragan­ce), Jordi Cuixart (Aranow), Joaquim Boixareu (Irestal) i Manel Xifra (Comexi).

Prèviament havia tingut lloc una taula rodona en què quatre economiste­s van exposar els avantatges de la independèn­cia per a Catalunya. Joan Baptista Casas es va referir al dèficit fiscal: Jordi Galí va calcular els avantatges per a Catalunya d’una inversió no discrimina­tòria i Miquel Puig va assegurar que la secessió no suposaria la sortida de l’euro. Xavier Sala i Martín, per la seva banda, va recórrer a David i Goliat per indicar que els petits mai no són tan febles como semblen i no sempre tenen les de perdre.

 ?? JORDI PLAY ?? Els empresaris signants del Manifest del Far es van reunir ahir a la Pedrera
JORDI PLAY Els empresaris signants del Manifest del Far es van reunir ahir a la Pedrera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain