La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iceta demana emular el diàleg entre Fraga i Carrillo

El líder del PSC apel·la al pacte per “viure en llibertat”

- ÀLEX TORT

“Fraga i Carrillo es van posar d’acord i van aconseguir un acord molt ampli”. Amb aquesta prerrogati­va el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va demanar ahir a Mariano Rajoy i Artur Mas que apostin pel diàleg i acordin un “millor encaix de Catalunya a Espanya”.

Iceta va presentar ahir el seu llibre Icetadari. Paraules per al diàleg, que inclou més de cent entrades ordenades de l’A a la X, la primera de les quals és acord i l’última xoc de trens. “És casualitat”, va assegurar el líder del PSC. Ho sigui o no, això li va permetre evocar la Transició quan “gent amb punts de vista tan dispars” es van posar d’acord per posar en marxa la Constituci­ó.

“En aquests moments transcende­ntals hem tingut la mala sort de tenir dos dirigents amb escassa habilitat per al diàleg”, va assegurar Iceta referint-se a Artur Mas i Mariano Rajoy, mentre posava com a exemple l’acord constituci­onal: “Si durant la Transició persones tan diferents com Carrillo i Fraga es van posar d’acord, com no poden fer-ho ells dos per millorar l’ encaix de Catalunya”.

El primer secretari del PSC va subratllar que el canvi es pot donar amb els socialiste­s al Govern: “Només amb fórmules acordades podrem viure en llibertat; en un únic poble hi caben moltes idees, Catalunya som tots i no volem que es divideixi els catalans”, va remarcar durant la presentaci­ó del llibre.

D’altra banda, fent gala de la seva mordacitat, Iceta va suggerir ahir a Artur Mas que acudeixi a la Via Lliure de l’Onze de Setembre “a la quarta fila com li correspon al quart candidat” de Junts pel Sí. “Si defensa un projecte independen­tista el que és normal és que vagi a una manifestac­ió independen­tista”, va argumentar el líder

ELECCIONS GENERALS “El 20 de desembre és tard, però a Rajoy cal agrair-li que no siguin el 28”, ironitza

dels socialiste­s catalans.

Tampoc no va aprovar la compareixe­nça abans-d’ahir de Mas a la diputació permanent del Parlament. Iceta va dir que se sentia “preocupat” perquè Mas “no assumeix responsabi­litats polítiques” davant els presumptes casos de corrupció que fuetegen CDC i li va recriminar “la seva insistènci­a a col·locar sempre un tallafocs: tot el que hagi pogut passar és responsabi­litat dels altres”. Amb tot, Iceta va considerar que amb les seves declaracio­ns Mas no contribuei­x a aclarir els dubtes sobre Convergènc­ia i el seu presumpte finançamen­t irregular. A més, va acusar-lo de fer “l’abraçada de l’ós” a Oriol Junqueras amb l’aliança Junts pel Sí.

El president del Govern també va rebre l’atac sarcàstic del líder del PSC. Així, va manifestar que el 20 de desembre, la data probable de la celebració de les eleccions generals, li semblava “una mica tard” tenint en compte la proximitat de les dates nadalenque­s, “però potser hem d’agrair a Rajoy que no les faci el 28”, amb referència a la festivitat dels Sants Innocents.

 ?? À. T. ?? Iceta firma un exemplar del seu llibre Icetadari. Paraules per al diàleg
À. T. Iceta firma un exemplar del seu llibre Icetadari. Paraules per al diàleg

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain