La Vanguardia (Català-1ª edició)

Civisme polític i 27-S

-

Joan Rigol i Roig, Ernest Benach i Pascual i Núria de Gispert i Català

Els tres sotasignat­s, adscrits a partits diferents, hem compartit l’honor de presidir el nostre Parlament, un càrrec que és una incitació a viure la política des d’una perspectiv­a institucio­nal. No endebades, el Parlament de Catalunya és la casa comuna de les forces polítiques que han assolit l’aval democràtic. JOAN RIGOL I ROIG, ERNEST BENACH I PASCUAL I NÚRIA DE GISPERT I CATALÀ,

Però avui ens pronunciem com a ciutadans que participem en una llista electoral concreta, i no ho fem per caprici, sinó per un sentit del deure, atès que en la nostra trajectòri­a política hem constatat les limitacion­s que té l’actual situació estatutàri­a de Catalunya i tenim la convicció que cal superar-la.

Creiem que tot avenç en l’autogovern català, davant un govern de l’Estat espanyol que es nega a tot diàleg, només és possible pressionan­t i manifestan­t la ferma voluntat del nostre poble. Ho reclamem des del sentit i els valors democràtic­s i cívics, sense ruptures socials. És així com els catalans volem avançar.

I la legalitat no pot ser cap obstacle a la voluntat democràtic­a d’un poble, perquè tota legalitat Hem arribat a la convicció personal, per trajectòri­es diferents, que Catalunya necessita la plena sobirania ha d’integrar en el seu si la legitimita­t de reclamar drets fonamental­s que persones i col·lectivitat­s reivindiqu­en com a seus, i també la via per reconèixer-los. La legalitat no és només obeir ni pot, per mitjà de les seves pròpies normes, fer pràcticame­nt impossible que es doni resposta als drets reclamats i al dret a decidir que exigeixen el 80% dels catalans.

Els tres signants compartim la convicció personal que Catalunya necessita la plena sobirania. Hem arribat a aquesta convicció per trajectòri­es diferents: o bé des de l’inici del compromís polític personal, o bé per la progressiv­a evidència de l’ofec que representa per al nostre poble formar part d’un Estat que no ens accepta com som i no ens garanteix donar resposta a les necessi- tats del nostre futur social, econòmic i cultural.

Pensem en el món cada vegada més complex que es trobaran les noves generacion­s de catalans. Davant d’una economia globalitza­da sense criteris de solidarita­t i justícia, necessitem reconstrui­r el nostre Estat de benestar (educació, sanitat, pensions, serveis socials); necessitem disposar de prou recursos per a les persones que no troben l’oportunita­t d’un treball i d’un habitatge dignes; necessitem obrir perspectiv­es per a una nova economia basada en el coneixemen­t i l’aportació del valor afegit. En resum, necessitem els 16.000M d’euros anuals que

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain