La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una cançó desesperad­a

-

Silvia Hinojosa Com a plebiscit, al 27-S cal objectar-li el defecte d’origen, tota una peculiarit­at, que té un bloc del sí, que formen els partidaris de la independèn­cia de Catalunya, però no té revers, perquè els que volen continuar vinculats a Espanya es resisteixe­n a ser etiquetats sota el mateix rètol. No hi ha un bloc del no, però si n’hi hagués..., si n’hi hagués, ahir potser hauria celebrat el seu primer acte de campanya.

La cita va ser la presentaci­ó d’un llibre de l’arquitecte i membre de la junta de Societat Civil Catalana Mariano Gomá, en una llibreria de Barcelona. L’amistat amb l’autor va reunir a la mateixa taula i sota la protecció de l’entitat antisobira­nista quatre polítics que, amb matisos, comparteix­en el punt de partida de no voler la independèn­cia: l’alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, l’exfiscal i candidat d’Unió al 27-S Martín Rodríguez Sol, la candidata de Ciutadans Susana Beltrán i l’exalcalde de Castelldef­els i candidat del PP Manuel Reyes. “Som unionistes”, va resumir la presentado­ra, Anna Caballé, professora de literatura de la Universita­t de Barcelona, que va utilitzar el terme amb què col·loquialmen­t s’engloba els antisecess­ionistes, encara que ells no es defineixin així.

Els quatre polítics van flanquejar Mariano Gomá, que els va definir com a “valents” per ser allà. També va dir que, desesperat per la “deriva secessioni­sta”, s’havia vist obligat a escriure aquest llibre, en què recopila articles publicats a la premsa de Lleida i altres textos personals. Gomá es refereix al procés sobiranist­a com un engany col·lectiu, compara l’Onze de Setembre amb una “demostraci­ó sindical franquista” i assegura que el president de la Generalita­t “camina trontollan­t com un begut” i “morirà capitulant”. En la seva intervenci­ó, Susana Beltrán, vicepresid­enta de Societat Civil fins a la seva designació com a candidata de C’s, va confessar que després de llegir el llibre havia recomanat a l’autor un antídot. “Comparteix­lo amb tothom”, va fer broma després la presentado­ra. Beltrán no va oblidar elogiar el llenguatge directe de l’autor, “que surt del cor”. També ho va fer Rodríguez Sol, que va destacar l’amistat familiar que l’uneix a l’autor per justificar la seva assistènci­a, tot i que va defensar també la llibertat d’expressió i la necessitat del consens. Però potser el millor va ser el plet municipal entre Ros i Reyes, o entre Castelldef­els, on viu l’autor Gomá, i Lleida, d’on és la família.

“On els valors es perden [...] queda el gèlid ictus de la mort”, es llegeix al llibre, Vint cançons desesperad­es i un poema d’amor... per Catalunya, en què Gomá acaba demanant disculpes a Pablo Neruda, no se sap si perquè juga amb un dels seus títols.

 ?? MAITE CRUZ ?? Caballé, Beltrán, Bosch, Gomá, Reyes, Ros i Rodríguez Sol, ahir, al pati de la Casa del Llibre
MAITE CRUZ Caballé, Beltrán, Bosch, Gomá, Reyes, Ros i Rodríguez Sol, ahir, al pati de la Casa del Llibre
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain