La Vanguardia (Català-1ª edició)

La drecera Zapatero

-

L’enigma del primer dia de setembre ja està resolt. El Partit Popular va eclipsar dimarts les paraules d’Angela Merkel a favor de la integritat dels estats nacionals amb la fulgurant notícia d’una imminent atribució de funcions de policia al Tribunal Constituci­onal, perquè el temps reglamenta­ri apressava.

Sota el comandamen­t de la vicepresid­enta Soraya Sáenz de Santamaría, la Brigada Aranzadi havia deixat a punt la seva última feina amb molt de sigil. Poc soroll. Cap filtració. Els informes jurídics, en l’elaboració dels quals ha participat un bon grup d’advocats de l’Estat i catedràtic­s de Dret Constituci­onal, la flor i nata de l’Aranzadi Task Force, estaven llestos i no hi havia temps per perdre. El projecte de llei havia d’entrar com més aviat millor al Parlament.

Dimarts s’acabaven els terminis reglamenta­ris i es va actuar amb agilitat bolxevic. Amb rapidesa i amb rudesa. El candidat Xavier García Albiol va ser convidat a la reunió del grup parlamenta­ri popular i se li va encarregar informar la premsa. Capçalera de telenotíci­es, per davant de Merkel. “S’ha acabat la broma”, va dir el xèrif metropolit­à en seu parlamentà­ria, davant de periodiste­s i diputats. No hi ha antecedent­s d’un civil sense acta de diputat utilitzant el llenguatge del Far West des d’un faristol del Congrés. Aquest final de legislatur­a passarà a la història.

Aquest moment, tot i això, ja l’hem viscut. Hi ha una gran similitud amb la reforma ràpida de la Constituci­ó, el setembre del 2011. La mateixa època de l’any, la ma- teixa pressa, el mateix secretisme i la mateixa finta al Consell d’Estat. L’agost d’aquell any, en el pitjor moment de la crisi del deute sobirà del sud d’Europa, el president del Govern espanyol va rebre una carta del president del Banc Central Europeu exigint un nou i urgent ajust de la despesa pública. Espantat pel risc d’implosió electoral del PSOE –comicis generals al novembre–, José Luis Rodríguez Zapatero es va treure de la màniga la reforma urgent de la Constituci­ó per donar la màxima prioritat al pagament del deute. Frankfurt no li demanava aquesta mesura. El BCE exigia més retallades. El president socialista sabia, però, que el seu gest agradaria a Berlín i que Mariano Rajoy no podria negar-li el vot. Zapatero va crear un precedent i per aquell camí hi circula Per la bretxa que va obrir la reforma urgent de la Constituci­ó el 2011, circulen ara el PP i el seu tribunal de ferro dans, col·locar el PSOE en escac –si vota a favor del TC sancionado­r, el PSC s’enfonsa definitiva­ment a Catalunya, si no li dóna suport, serà acusat de tebi–, i advertir Artur Mas i els seus aliats que no aprofitin la dissolució del Parlament espanyol –el novembre i el desembre, moment en què el Senat no podria activar l’article 155 de la Constituci­ó–, per aprovar un primer pronunciam­ent independen­tista al Parlament de Catalunya.

Pel camí dels setembres urgents i excepciona­ls, Espanya es convertirà al país europeu amb l’arsenal més gran de mesures coercitive­s en cas de crisi constituci­onal: article 155, llei de Seguretat Nacional i poders de policia per a l’Alt Tribunal.

 ?? DANI DUCH ?? Ple del Congrés, el 2 de setembre del 2011, en què es va aprovar la reforma exprés de la Constituci­ó
DANI DUCH Ple del Congrés, el 2 de setembre del 2011, en què es va aprovar la reforma exprés de la Constituci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain