La Vanguardia (Català-1ª edició)

Reacció del BCE davant la crisi xinesa

-

NOVAMENT Mario Draghi s’ha mostrat disposat a fer tot el que calgui per sostenir el creixement econòmic i la inflació a Europa davant els nous riscos que es deriven del menor creixement de la Xina i de la resta dels països emergents.

El Banc Central Europeu (BCE), segons el seu president, no s’ha fixat cap límit per augmentar la seva capacitat de flexibilit­zació de la política monetària, ni en quantitat ni en temps, i reafirma la seva voluntat d’utilitzar –en cas que sigui necessari– tots els instrument­s que té a la seva disposició. De moment mantindrà els tipus d’interès en mínims i les injeccions monetàries previstes, que són de 60.000 milions d’euros mensuals, per impulsar l’encara feble creixement europeu.

Les paraules de Mario Draghi, acollides molt favorablem­ent per les borses internacio­nals, que van registrar importants pujades, ofereixen un missatge de confiança, pel suport monetari que suposen per a l’economia, però reflecteix­en també la inquietud del consell del BCE per la repercussi­ó que pot tenir la frenada del ritme del creixement de la Xina. De moment, la institució ha revisat lleument a la baixa les seves previsions de creixement econòmic i d’inflació per a aquest any i els dos anys vinents.

El producte interior brut dels dinou països de l’eurozona creixerà globalment aquest any un 1,4% davant l’1,5% inicialmen­t previst, un 1,7% davant l’11,9% el 2016 i un 1,8% davant el 2% el 2017. Segons el parer del BCE, aquest impacte negatiu en el creixement econòmic ve impulsat per la debilitat de la demanda dels països emergents, que suposarà menys exportacio­ns europees, i pels efectes que tindran les turbulènci­es financeres i la caiguda de les borses.

De moment, és escàs l’èxit del Banc Central Europeu en l’intent d’elevar la inflació europea fins a taxes del 2%, ja que a l’agost ha augmentat tan sols un 0,2% a l’eurozona i està previst que acabi l’any fins i tot per sota d’aquesta xifra, fins al 0,1%. Draghi culpa d’això la substancia­l caiguda dels preus del petroli i espera que, finalment, la inflació europea repunti fins a l’1,1% el 2016 i l’1,7% el 2017.

L’estratègia d’una política monetària més expansiva, anunciada ahir pel BCE, sembla atendre així mateix la crida recent del Fons Monetari Internacio­nal perquè els grans països industrial­itzats adoptin mesures per combatre l’efecte contagi de la frenada de la Xina i la resta dels països emergents. Però, com afirma també Mario Draghi mateix, només amb la política monetària no n’hi ha prou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain