La Vanguardia (Català-1ª edició)

Atac a l’Estat de dret

- FRANCESC FONT

Cap a l’any 1937, el pastor luterà alemany Martin Niemöller, que originalme­nt havia donat suport al partit nacionalso­cialista alemany fins que es va adonar del veritable caràcter d’aquest partit, va escriure una breu però contundent poesia. Comença dient: “Quan els nazis van venir a buscar els comunistes, vaig guardar silenci, perquè jo no era comunista...”. Segueix amb el seu silenci quan van anar a buscar els socialdemò­crates, els sindicalis­tes, els jueus... I acaba dient: “Quan han vingut a buscar-me a mi, ja no hi queda ningú per protestar”. Efectivame­nt, el van anar a buscar.

I ara, el Govern espanyol presenta un projecte pseudolegi­slatiu que tothom coincideix com de “contra Mas”. Una mena de llei per la qual el Tribunal Constituci­onal, sense audiències públiques, ni fiscals acusadors, ni advocats defensors, ni cap garantia per l’acusat, pot per iniciativa pròpia o a petició del Govern, sense escoltar les parts, imposar sancions econòmique­s greus i inhabilita­cions polítiques per suposats delictes.

Les paraules de Niemöller són ben actuals. I potser cal dir tant a aquells que aplaudeixe­n l’acció com a aquells que callen, que si avui no alcen la veu, podria passar que qualsevol dia vagin també contra ells... I ja no hi hagi ningú que alci la veu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain