La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘El Niño’ arriba amb força

L’escalfamen­t del Pacífic oriental tindrà conseqüènc­ies globals

-

les reserves d’aigua, les collites, els recursos pesquers, els preus dels aliments i la inflació en alguns països. És el que passarà en els propers mesos si es confirmen les prediccion­s de l’Organitzac­ió Meteorològ­ica Mundial (OMM) i de l’Agència Nacional d’Oceans i Atmosfera (NOAA) dels Estats Units.

La gran pertorbaci­ó que està prenent cos actualment al Pacífic és el fenomen del Niño. Per motius que no es coneixen amb precisió, l’oceà oscil·la com un pèndol gegantí, amb un increment de la temperatur­a superficia­l que es desplaça alternativ­ament a l’est i a l’oest. El cicle es repeteix cada cinc anys de mitjana, encara que és irregular i la seva durada pot anar des de dos fins a set anys.

El Niño es produeix quan augmenta la temperatur­a a les aigües superficia­ls de l’est del Pacífic en latituds tropicals i equatorial­s. La seva intensitat, igual com la seva periodicit­at, és irregular. L’escalfamen­t registrat a l’agost s’ha situat “entre 1,3 i 2 graus per sobre del que és normal”, ha informat l’OMM aquesta setmana. En algunes zones l’augment ha arribat fins a 3 graus, segons s’aprecia als mapes de temperatur­a difosos per la NOAA.

Aquests registres “indiquen que la intensitat de l’actual episodi del Niño és molt significat­iva”, adverteix l’OMM. Podria superar l’episodi de 1997-98, el més fort des que es van iniciar els registres als anys cinquanta i al qual es van atribuir 21.000 morts i pèrdues per valor de 32.000 milions d’euros.

Les conseqüènc­ies, encara incertes, arribaran en els propers mesos. En la mesura que els episodis anteriors puguin servir de guia, la màxima intensitat del Niño es produirà entre octubre i gener i els seus efectes persistira­n fins a ben entrat el 2016.

Tot i això, “els models de predicció estan lluny de ser perfectes”, adverteix Ken Takahashi, climatòleg de la Universita­t de Washington a Seattle, en un blog de la NOAA. “El Niño no té els mateixos efectes als mateixos llocs cada vegada”.

Hi ha pocs dubtes sobre alguns dels seus efectes. Al Pacífic oriental, l’arribada d’aigua calenta pobra en nutrients a la zona equatorial desplaçarà els peixos cap a aigües més fredes i afectarà la pesca, com passa en cada epi-

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain