La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alarma als països del Pacífic sud-americà davant les previsions

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Hi ha alarma als països de la costa del Pacífic sud-americà davant l’arribada del Niño. La demostraci­ó més clara és la dolorosa renúncia del Perú, fa uns dies, a la seva participac­ió en el traçat del ral·li Dakar que s’inicia en gener. Es calcula que l’economia peruana deixarà d’ingressar 450 milions d’euros per no tenir el Dakar, la qual cosa dóna una idea del temor de les autoritats, que no només van justificar la mesura “en vista de l’impacte que el fenomen del Niño podria tenir en diferents zones del país”, sinó també en el fet de no desviar recursos o forces de seguretat i protecció civil per atendre el que que pugui ser necessari davant una catàstrofe.

El govern peruà ha activat un pla nacional d’emergència i dilluns passat sis ministres van participar en un simulacre da- vant previsible­s inundacion­s al nord del país, la zona de més risc per aquest fenomen, que podria ser el més virulent de l’últim mig segle. La prioritat davant una emergència és garantir la connectivi­tat terrestre dels ciutadans i l’allotjamen­t de població desplaçada.

En el veí Equador, que amb Colòmbia i el Perú són els tres països que es podrien veure més afectats, les autoritats també es preparen, encara tenen un pro- blema afegit: el govern equatorià ja està en estat d’emergència per la recent erupció del volcà Cotopaxi, el núvol de cendres del qual afecta bona part del seu territori.

“El Niño ja està causant estralls profunds a Amèrica Central amb la sequera, on fins i tot en països com Hondures ja hi ha risc de seguretat alimentàri­a”, explica des de Guayaquil Rodney Martínez, director del Centre Internacio­nal per a la Investigac­ió del Fenomen del Niño. Aquest oceanògraf equatorià considera que hi ha motius per alarmar-se i que la màxima intensitat es produirà entre novembre i gener perquè ara les seves conseqüènc­ies estan “em- mascarades” pel contrapès del corrent de Humboldt.

“El corrent està acompanyat per vents costaners que en conjunt responen a l’estacional­itat”, assenyala Martínez. “Tot i així, això no implica que no hi hagi anomalies en la temperatur­a del mar sinó una lleugera reducció; la temperatur­a de l’aire a la costa sud-americana està per sobre del normal”, afegeix.

L’expert considera que les recents inundacion­s a l’Argentina i Xile també estan connectade­s encara que “la dinàmica d’aquests efectes és diferent les de l’Equador i el Perú, on l’impacte està directamen­t relacionat amb l’escalfamen­t del mar adjacent a aquests països”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain